Volledig scherm
De eigenaren van dit huis in Twello komen in aanmerking om hun huis aan de gemeente te verkopen. © Kevin Hagens

Einde aan huizen onder masten

TWELLO/DEVENTER - Bijna 400 huiseigenaren in 82 gemeenten kunnen vanaf januari hun huis verkopen aan de gemeente waarin ze wonen. Dat is het gevolg van een landelijke uitkoopregeling, waarvoor door het ministerie van Economische Zaken in totaal 140 miljoen is uitgetrokken.

Alle 400 woningen voldoen aan de voorwaarde dat ze loodrecht onder hoogspanningslijnen liggen, waarbij er bovendien geen mogelijkheid is de lijnen ondergronds te brengen of de masten te verplaatsen. De huiseigenaren krijgen de kans hun woning tegen marktwaarde te verkopen.

"Het is al met al een vrij riante regeling", zegt wethouder Arjen Lagerweij van Voorst. In zijn gemeente komen drie woningen voor de regeling in aanmerking. "Huiseigenaren kunnen hun woning laten taxeren en als ze het bod dan te laag vinden, kunnen ze zelf een makelaar uitkiezen voor een second opinion." Als dat nog niet de gewenste prijs oplevert, kunnen de huiseigenaren zonder problemen van verkoop afzien. "Want de regeling is volledig vrijwillig."

Harrie en Jannie Timmermans uit Twello wonen in een van die drie huizen waarvoor de regeling geldt. "We wonen hier goed, met 1.400 vierkante meter grond, een vrijstaande woning en in een prettige buurt", zegt Harrie Timmermans. De kans dat ze gebruik maken van het aanbod schatten Harrie en Joke daarom laag in: ze hoeven helemaal niet weg. Toch laten ze hun huis wel taxeren. "Als dat vrijblijvend kan, waarom niet? We zitten nergens aan vast, dus uitstappen kan altijd nog."

Als een huiseigenaar wel besluit de woning aan de gemeente te verkopen, dan mag die er daarna een nieuwe bestemming aan geven. "Zolang er maar niet wordt gewoond." De vrijwillige uitkoop regeling duurt vijf jaar.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer