Volledig scherm
Deze imposante populier is de favoriete herfstboom van Bert van Marwijk. © Stichting Open Boek/Sjon Heijenga

Eindfase verkiezing Mooiste Herfstboom van Deventer

DEVENTER - Vijf jaar na de uitverkiezing van de plataan bij de spoorbug tot Mooiste Boom van Deventer, wordt binnenkort de Mooiste Herfstboom van Deventer 2016 gehuldigd. Ruim twintig bomen zijn al voorgedragen. Nomineren kan nog tot vrijdagochtend.

Als het aan ex-bondscoach Bert van Marwijk ligt, krijgt de imposante populier in de uiterwaarden op de Worp op vrijdag 11 november de eretitel Mooiste Herfstboom van Deventer 2016. Van Marwijk, die opgroeide op de Worp, is als ambassadeur aan de boomverkiezing verbonden. Andere ambassadeurs zijn onder anderen stadschroniqueur Henk van Baalen, wethouder Robin Hartogh Heys en tv-presentator Victor Brand.

De boomverkiezing is een initiatief van Het Groenbedrijf, Stichting Open Boek en de Deventer Bomenstichting. Sjon Heijenga (Open Boek) hoopt dat de komende dagen vooral uit de dorpen in de gemeente nog fraaie herfstbomen worden voorgedragen. ,,Bomen nomineren kan tot vrijdagochtend. Vrijdagmiddag komt de jury bij elkaar en die bepaalt welke tien bomen de finale halen. De jury kijkt behalve naar het aantal stemmen ook naar de toegankelijkheid - mensen moeten er makkelijk dichtbij kunnen komen - en of de boom duidelijke herfstkenmerken heeft'', aldus Heijenga.

De finalisten krijgen allemaal een spandoek om hun stam met daarop het verzoek: kies mij als mooiste herfstboom van Deventer met daarbij een nummer.

Iedereen kan tot en met 10 november op zijn of haar voorkeursboom stemmen op www.groenstevandeventer.nl. De jury maakt een dag later de winnaar bekend. De Mooiste Herfstboom van Deventer 2016 krijgt een gedenkplaat. De betrokken organisaties willen ook tot een verkiezing van de mooiste winter-, lente- en zomerboom komen.

De plataan bij de spoorbrug die in 2011 tot Mooiste Boom van Deventer werd gekroond, heeft van hangjongeren de naam Berry de Boom en een gelijknamige facebookpagina gekregen. Er is destijds ook een bankje bij geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer