Volledig scherm
© anp

Eis: half jaar cel voor moeder uit
Twello na mishandelen zoontje

Tegen een moeder uit Twello, die uit woede op haar eigen zoontje gestampt zou hebben, is vanmiddag een half jaar cel geëist. Het jongetje, destijds net 1 jaar oud, liep een scheurtje in de lever op.

De vrouw, Hatice U. (25), gaf toe haar kind mishandeld te hebben en toonde veel spijt. ,,Dit was een eenmalige gebeurtenis.”, sprak ze in tranen voor de rechter in Zutphen.

Haar zoontje was op 2 december 2016 aan het huilen. Bovendien kreeg de vrouw ruzie met haar eigen moeder en kampte ze met spanningen en persoonlijke problemen. Ze stuurde de oma van het slachtoffertje weg. Vervolgens legde ze haar kind op de grond en stampte op hem. Op de vraag waarom ze dat deed, antwoordde de moeder na enig aarzelen: ,,Ik was op iedereen boos, ook op mezelf.”

Overgeven

Het zoontje stopte met huilen en moest kort na de mishandeling overgeven. De vrouw belde haar moeder, die meteen terugkeerde. Ook werd de wijkagent ingeschakeld. De verdachte belde vervolgens zelf 112 en vertelde in eerste instantie aan de politie dat haar zoontje van de trap gevallen was. Het kind werd naar het Deventer Ziekenhuis gebracht en vervolgens  naar het ziekenhuis in Groningen. Na zes dagen kon hij het ziekenhuis verlaten.

Trap

Het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht het kind en constateerde dat het letsel niet bij een val van de trap paste. De moeder gaf later bij de politie dat ze haar zoontje mishandeld had. Het jongetje is na het incident uit huis geplaatst. ,,Ik was en ben altijd gelukkig geweest met hem”, stelde de moeder tegenover de rechters.

De rechtszaak tegen de moeder werd vanmiddag deels achter gesloten deuren behandeld, op verzoek van de advocaat. Daardoor werd er niets openbaar gemaakt over haar persoonlijke omstandigheden.

Noodkreet

De Officier van Justtie eiste een celstraf van een half jaar, en een jaar celstraf als ze nogmaals de fout in gaat voor zware mishandeling. Ook moet de verdachte volgens het Openbaar Ministerie een behandeling volgen. De raadsman noemde de mishandeling een 'noodkreet', maar geen zware mishandeling. Bovendien wordt de moeder volgens de advocaat al heel hard gestraft, omdat haar zoontje uit huis is geplaatst. Hij pleit voor een taakstraf. ,,Godzijdank dat het goed met hem gaat", sprak de moeder in haar laatste woord.

Vonnis over twee weken

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer