Iedereen die zich Dickensiaans wil kleden is op z’n plek bij Emmy Strik, die haar hele voormalige vrouwengevangenis niet alleen vol heeft hangen met kostuums, maar ook met sjaals, slobkousen en schoenen.
Volledig scherm
Iedereen die zich Dickensiaans wil kleden is op z’n plek bij Emmy Strik, die haar hele voormalige vrouwengevangenis niet alleen vol heeft hangen met kostuums, maar ook met sjaals, slobkousen en schoenen. © FOTO HISSINK

Emmy Strik kleedt honderden figuranten van Dickens Festival in Deventer

Emmy Strik sjouwt de Walstraat op en af. Mrs. Dickens heeft haar voormalige vrouwengevangenis aan het begin van de straat volhangen met kostuums voor het festijn aan het einde van de week. Honderden setjes geordend met een kaartje met de naam erop. Vrijdagavond komt de buurt de kledij ophalen.

Nog even met een kleedpop onder de arm naar het DickensHouse in de Bergstraat. En waar zetten we die kinderwagen even neer? ,,Die baby kan ze wel even onder de arm meenemen’’, verzekert Emmy haar rechterhand Ojon van Strijland, die met herenkostuums naar de bovenste zolder sjouwt. Iemand die geen idee heeft waar ze het over hebben, blijft in vertwijfeling achter. Maar in de meest Dickensiaanse straat van Deventer staat alles al in het teken van het festijn waar meer dan honderdduizend bezoekers aanstaand weekeinde op afkomen. En die baby: dat is ook een pop in dit geval. 

Tweederde van de kleding die de kleine duizend figuranten voor Dickens aan hebben, is afkomstig van de Walstraatbewoonster. Ze heeft er zelfs eigenhandig haar voormalige vrouwengevangenis voor ingericht. Beneden het Dickenskabinet waar mensen door het jaar heen haar immense Dickensverzameling kunnen bewonderen, op de zolders duizenden items om mensen compleet aan te kleden.

Verbloemen

,,Kijk alle hoge hoeden’’, wijst ze naar de speciale kamer. ,,Kreeg ik ruim honderd hoeden ineens cadeau.’’ Want mensen uit de wijde omtrek weten haar te vinden, als ze zolders opruimen en schatten vinden. Stapels kratten, geordend en wel staan op Emmy's zolder. Slobkousen, sjaals, schoenen. ,,Tja, want die moderne schoenen kunnen echt niet. Kun je een hoop verbloemen met slobkousen, maar als ze echt niks hebben, moeten ze hier maar komen kijken.’’

Rijen dameshoeden. ,,Die bovenste vinden ze vreselijk. Zit heel strak, maar hoort bij die tijd. Ik geef ze gewoon mee. Ze moeten op. Behalve de dames van het koor. Die kunnen elkaar niet meer horen met de hoeden op.’’ Zo heeft Emmy bij bijkans elk kledingstuk een verhaal.

De kleding voor de kinderen van het Theaterschip is gesorteerd. Tientallen stuks. De toneelspelers en de koren hebben hun kleding ook al. Rest de buurt. ,,Ach, je kent de mensen. Ik weet de maten ook wel redelijk. Dus dat komt altijd wel goed. En na afloop alles na de stomerij. Dat kan ik er echt niet meer bijdoen. Mijn eigen jurk hangt natuurlijk gewoon thuis. Al 23 jaar dezelfde. Heel veel mensen die elk jaar meedoen, hebben hun eigen kleding. En voor de rest zorg ik. En Ojon. Zonder hem zou ik het niet redden.’’

Op Emmy's zolder liggen duizenden schatten.
Volledig scherm
Op Emmy's zolder liggen duizenden schatten. © FOTO HISSINK
  1. LIVE | Corona in de regio: Geen afsluitingen in IJsselland met Pasen, miljoenen hoogwaardige mondkapjes uit Deventer

    LIVE | Corona in de regio: Geen afsluitin­gen in IJsselland met Pasen, miljoenen hoogwaardi­ge mondkapjes uit Deventer

    Oost-Nederland zit nu bijna een maand in de coronacrisis. We zien tal van mooie initiatieven, zoals particulieren die massaal mondkapjes maken en hele straten die meedoen aan de berenjacht voor kinderen. Maar intussen is er elke dag ook weer verdriet en bezorgdheid om mensen die ziek worden of overlijden. Mis vandaag niets over de corona-ontwikkelingen in ons regionale liveblog.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer