Tom  Fürstenberg van Masorti Joodse Gemeente Beth Shoshanna in de synagoge in Deventer.
Volledig scherm
Tom Fürstenberg van Masorti Joodse Gemeente Beth Shoshanna in de synagoge in Deventer. © Rob Voss

Emotionele reacties op afscheid van synagoge in Deventer

Schandalig. Beschamend. Respectloos. De verontwaardiging over het vertrek van de joodse gemeenschap Beth Shoshanna uit Deventer is groot. De reacties komen via sociale media van over de hele wereld.

Herman Loonstein, de bekende joodse advocaat die in 2013 de herdenking van Duitse militairen op 4 mei in Vorden wist te voorkomen, kan er met zijn hoofd niet bij. ,,Deventer had ooit een bloeiende joodse gemeenschap. Het enige wat in Deventer nog herinnert aan die vooroorlogse gemeenschap is de synagoge.’’ 

Groot verlies

Een ander bekend gezicht van de joodse gemeenschap, Ronny Naftaniel, deelt de treurnis. ,,Het is een groot verlies voor Deventer.” Hij hoopt dat de gemeente Deventer alsnog bekijkt of ze de synagoge kan kopen. ,,Gezien de scheiding van kerk en staat snap ik dat ze het gebouw niet als synagoge kan kopen, maar wél als cultureel centrum. Naast allerlei tentoonstellingen kunnen ook gebedsdiensten worden gehouden. Zo doen ze het ook in de Bergkerk in Deventer.”

Foodhal

Zaterdag meldde deze krant dat de joodse gemeente de synagoge uiterlijk woensdag moet hebben verlaten van de eigenaren. Ook nu wethouder Liesbeth Grijsen een streep heeft gezet door het plan van de nieuwe eigenaren om de synagoge om te turnen tot foodhal. De social media stroomden vol met verontwaardigde berichten. 

Quote

Dat we dit niet hebben voorkomen, doet me pijn

Henrike Nijman, ChristenUnie

Het nieuws werd ook door buitenlandse media opgepikt. Fransen en Duitsers deelden het via Twitter en een zekere H. R. B. van Opijnen schreef de Israëlische premier Netanyahu aan om in te grijpen.  

De fractieleider van de Deventer ChristenUnie, Henrike Nijman, betoonde haar spijt op Twitter. ,,Dat we dit niet hebben voorkomen, doet me pijn.”

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer