Volledig scherm
Archiefbeeld van een V1.

EOD begint maandag met onderzoek naar vliegende bom V1 in Deventer

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) begint maandag met het onderzoek naar mogelijke resten van een V1 naast de A1, ter hoogte van Wilp. De EOD gaat de betreffende locatie  laag voor laag onderzoeken.

Omdat niet duidelijk is wat er precies in de grond zit, dragen de medewerkers van de EOD beschermende kleding en is het werkgebied afgezet. Voor omwonenden is er geen risico, er worden ook geen wegen afgesloten, zo zegt de gemeente Deventer. 

De delen van het vernietigingswapen uit de Tweede Wereldoorlog werden gevonden door aannemer Heijmans tijdens de werkzaamheden aan de A1, op grond van de gemeente Deventer, vlakbij Wilp.

Het onderzoek wordt gebruikt om de V1 straks helemaal te kunnen verwijderen. De verwachting is dat in maart de vliegende bom, of de onderdelen daarvan, verwijderd kunnen worden. Volgens de gemeente kunnen omwonenden en bedrijven dan hinder ondervinden. Afhankelijk van wat de EOD aantreft, komen er mogelijk nog informatiebijeenkomsten in Deventer en Voorst over de ruiming. 

Volledig scherm
Beeld uit de collectie Roosdorp. Een V1 startbaan, wellicht bij Schalkhaar. Net als in de film is dochter Tatjana Roosdorp hier te zien bij deze installatie. © SAB Deventer / Collectie Roosdor

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer