Volledig scherm
De IJssel (hier bij Nieuw Rande) is enorm breed, maar het hoge water geeft nog geen problemen in de uiterwaarden. Er kan nog makkelijk een metertje water bij. © Ronald Hissink

Er kan nog meer bij in de IJssel bij Deventer

DEVENTER/OLST/WIJHE - Uitzonderingen daargelaten zorgt hoog water in de IJssel voorlopig voor weinig problemen. Rijkswaterstaat (RWS), verantwoordelijk voor de rivier, is tevreden. Zeker omdat er de laatste jaren voor miljoenen is geïnvesteerd in het beheersbaar maken van het wassende water in de IJssel ter hoogte van de Sallandse gemeenten.

Te laag
Het is voor het eerst sinds het project Ruimte voor de Rivier bij Deventer is afgerond, dat het waterpeil flink hoger staat dan normaal. Een uitgelezen moment om de effecten te meten. Maar Cor Beekman, de rivierdeskundige van RWS, beleeft deze regenachtige februaristart als 'business as usual'. "Het huidige waterpeil is te laag om de effecten te zien", zegt hij. "Hier en daar zie je wel dat de geulen in de IJssel bij Deventer vollopen en dat het water in de uiterwaarden langzamer stijgt. Maar de extra ruimte voor de IJssel komt pas echt tot zijn recht als het water nog een paar meter stijgt."

20 a 30
Zo'n vaart zal het de komende weken niet lopen. "We verwachten dat de IJssel in Salland de komende twee weken nog 20 tot 30 centimeter stijgt. Dat is echt geen probleem."

Volgelopen
Ook waterschap Drents Overijsselse Delta (voorheen Groot Salland), verantwoordelijk voor de kwaliteit en het onderhoud van de dijken, houdt de IJssel nauwlettend in de gaten. Volgens het schap werken de 340 gemalen en 1890 stuwen in hun werkgebied naar behoren. "De dijken worden wel extra in de gaten gehouden, maar dat is standaard", stelt het waterschap. "Door het hoge water blijven de uiterwaarden onder water staan en zijn enkele waterbergingen volgelopen. Ook dat is volstrekt normaal bij de huidige waterstanden en de tijd van het jaar. Het waterschap blijft de weersverwachtingen in de gaten houden."

Veer
Het hoge water heeft wel gevolgen voor het veer bij Wijhe. Dat is sinds dinsdagavond buiten dienst. Verkeer dat naar de andere kant moet, kan in Olst terecht.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer