Volledig scherm
© pixabay.com

Eurocommerce-zaak van start

DEVENTER - Voormalig vastgoedbaron Ger Visser staat met zijn vrouw, zoon en dochter terecht in een strafzaak over het faillissement van het Deventer vastgoedbedrijf Eurocommerce. De zaak begint vandaag.

De familie Visser staat vanaf vandaag terecht op verdenking van bedrieglijke bankbreuk en faillissementsfraude, gepleegd ten tijde van haar – nu failliete – Deventer vastgoedbedrijf Eurocommerce. Het Openbaar Ministerie vordert 36 miljoen euro terug.

In 2012 stortte het Eurocommerce-imperium in elkaar. Het grootste vastgoedbedrijf van Nederland had op dat moment bij negen banken, voornamelijk de Rabobank en dochterbedrijf FGH Bank, 700 miljoen euro aan leningen uitstaan. Vandaag staat het zakencentrum in Almere symbool voor de ondergang. Ger Visser (63) kocht het in 2006, vlak voor de crisis. Met het project kwam het nooit goed. Het leverde FGH Bank een fikse kater op. De bank had zo’n 120 miljoen euro geleend.
Justitie verdenkt Visser ervan in het zicht van het faillissement bezittingen voor een appel en een ei te hebben verkocht aan familieleden. Zijn dochter zou voor een enkele euro hotel De Roskam – nu Loetje – in Gorssel in handen hebben gekregen. Zijn zoon kreeg via een financiële constructie de bekende paardenstal Eurocommerce in handen. Op deze manier wilde Visser, volgens justitie, de inboedel aan het faillissement van Eurocommerce onttrekken.

De strafzaak begint vandaag met Ger Visser in Almelo. Woensdag staat zijn vrouw terecht, donderdag en vrijdag de kinderen. De behandeling loopt tot 21 november. Een datum voor uitspraak is nog niet bekend.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer