Evelien is de peukenpuinhoop zat en gaat ze rapen voor de deur van de bieb in Deventer

,,Weet je wel dat een peuk acht liter water kan verontreinigen? Het is allemaal plastic bovendien. Vreselijk.” De Deventerse Evelien van den Berg is de peukenpuinhoop op straat zat. En dan in het bijzonder voor de draaideuren van de bibliotheek aan de Stromarkt in haar woonplaats. 

,,Vorig jaar had ik mijn bekken gebroken en bracht ik hier veel tijd door. Lezen, kopje koffie. En daar stonden al die rokers voor de deur. Zitten ze boven te studeren, gaan ze hier even een luchtje scheppen.” Van den Berg is gewapend met bezem en stoffer en blik deze zaterdagmiddag paraat op de Stromarkt. 

Melkbus

Ze heeft in een paar minuten tijd met de bezem tientallen, zo niet honderden, peuken bij elkaar geveegd. ,,Ik denk wel driehonderd.” De 72-jarige activiste heeft een oude melkbus voor de ingang gezet. ,,Die laat ik hier staan. Zou eigenlijk geregeld moeten worden hè? Met zo'n bak met zand of iets in die geest. Ik begrijp dat de medewerkers het ook nog wel eens schoonmaken. Maar het is hun taak ook niet. Dus ik kan me het voorstellen.’’ 

Doosje

Maar wiens taak is het dan wel? ,,Rokers hou je. Maar laat die peuken niet slingeren. In België hebben ze van die doosjes, daar doen de rokers hun uitgemaakte sigaret in. Lopen ze vast op ons voor. Nou, voorlopig blijf ik dit doen. Je moet toch iets doen? En vegen is best leuk hoor. Therapeutisch. Ik hoop wel dat er iemand is die zich bij me aansluit. Dan doen we het samen. Dat is toch leuker.” 

Wie Evelien wil helpen kan mailen naar de redactie in Deventer.

Volledig scherm
Evelien van den Berg raapt peuken voor bibliotheek en hoopt dat iemand haar wil helpen. © Gerard Vrakking

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer