Volledig scherm
© Ronald Hissink

Expositie in De Waag: Palmyra kent vele gezichten

DEVENTER - Palmyra, stad van duizend zuilen, is vanaf vrijdag te zien in De Waag. Met een bijzonder schilderij, dat na driehonderd jaar afwezigheid terug is in Deventer.

De naam Gisbert Cuper zal bij lang niet iedereen een belletje doen rinkelen. Cuper leefde tussen 1644 en 1716 en was burgemeester van Deventer. Naast bestuurder, was hij geleerde. En zoals elk erudiet mens in die tijd, had hij een fascinatie voor vreemde talen, religies en culturen. Hij correspondeerde met geleerden in heel Europa. De mannen schreven elkaar brieven over zaken als inscripties, ornamenten en tekeningen.

Door de Bijbel en andere klassieke werken, raakte Cuper gefascineerd door de Syrische stad Palmyra. In 1694 arriveerde een schilderij, de oudste verbeelding van de Syrische woestijnstad, bij Cuper thuis aan het Grote Kerkhof. Na zorgvuldig bewaard te zijn geweest in het Allard Pierson Museum in Amsterdam, keert het vier meter lange kunstwerk na drie eeuwen terug in Deventer. Het is vanaf vrijdag te zien in De Waag, als middelpunt van de expositie Palmyra, stad van duizend zuilen, in Deventer.

Openingstijden: dinsdag tot en met zondag, 10.00-17.00 uur.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer