Er rijden in de zomer extra treinen tussen Deventer en Amsterdam. Dat betekent wel dat de internationale trein  vanuit Berlijn minder vaak per dag in Apeldoorn stopt.
Volledig scherm
Er rijden in de zomer extra treinen tussen Deventer en Amsterdam. Dat betekent wel dat de internationale trein vanuit Berlijn minder vaak per dag in Apeldoorn stopt. © AD

Extra intercity’s tussen Deventer en Amsterdam

Om de vakantiedrukte in de zomer het hoofd te bieden, laat NS in de zomer twee keer per dag extra intercity’s rijden tussen Deventer en Amsterdam, met ook een stop in Apeldoorn. Het betekent wel dat de internationale trein vanuit Berlijn in de zomer twee keer per dag niet meer stopt in Apeldoorn. Dat gebeurt daarmee een jaar vroeger dan eerder was aangekondigd.

Het schrappen van die zomerstops in Apeldoorn is nodig om op het drukke spoor ruimte te creëren voor twee maal per dag een extra intercity tussen Deventer en Amsterdam, aldus NS-woordvoerder Erik Kroeze.

NS zet tussen 10 juni en 31 augustus die extra intercity’s in voor vakantiegangers en dagjesmensen die de trein pakken, meldt Kroeze. De capaciteit van de trein naar Berlijn ligt vast, zodat de enige optie is extra intercity’s inzetten.

Reizigers die vanuit Duitsland naar Apeldoorn reizen, moeten in de zomer in Deventer overstappen.

Extra

De gebruikelijke stops van de internationale trein rond 12 en 14 uur in Apeldoorn vervallen. De extra intercity’s vanuit Deventer zullen in Apeldoorn stoppen op beide tijden en rijden kort achter de internationale trein richting Amsterdam.

Andersom, vanuit Amsterdam naar Deventer, rijdt de extra intercity iets voor de internationale trein uit. Vanuit die richting blijft de internationale trein naar Berlijn gewoon stoppen in Apeldoorn.

Er komt op een twee momenten een extra intercity naar Deventer in de ochtend en die zal vermoedelijk rond 9 en 11 uur vertrekken vanuit Amsterdam, aldus Kroeze.

Hoofdsteden

De wijzigingen, die in principe elke zomer gaan gelden, staan los van de discussie over permanent flink minder halteplaatsen van de internationale trein in zowel Duitsland en Nederland. Dat is een van de mogelijkheden om de reisduur tussen beide hoofdsteden (nu bijna 6 uur en 50 minuten) te verkorten maken en beter te concurreren met het vliegtuig. NS noemde dat eerder deze week tegenover de Stentor een optie die het voor de toekomst bekijkt.

De internationale trein Amsterdam-Berlijn rijdt tot zeven keer per dag.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer