Ellen van den Berg en Han Zuidinga zijn twee van de vier oprichters van een nieuwe school: Vovie Deventer.
Volledig scherm
PREMIUM
Ellen van den Berg en Han Zuidinga zijn twee van de vier oprichters van een nieuwe school: Vovie Deventer. © Ronald Hissink

Extreem vrije school komt naar Deventer: ‘Hier is het oké als een kind twee jaar lang wil schilderen’

Een school die les geeft zonder daarvoor geld van de overheid te krijgen. ,,Vrijer dan de reguliere vrije scholen’’, zo zegt één van de oprichters, Han Zuidinga. In augustus gaat deze school van start, Vovie Deventer. Ze zijn nu nog klein dus beginnen ze met hun klasjes in het gebouw van Scouting Westenenk. Hoe vrij is zo’n vrije school?

14 reacties

 • e v.d. wilgen

  4 weken geleden
  Volgens mij is dit een opleiding voor de woke-generatie. Alles willen veranderen maar werken daar hebben ze nog nooit van gehoord.
 • M.G. Blom

  1 maand geleden
  Die hadden we nog niet, een opleiding voor dakloze werklozen en uitkeringstrekkers. Kindermishandeling.
 • Joost Boswijk

  1 maand geleden
  Leve de vrijheid van onderwijs! Zo krijg je tenminste de mogelijkheid kinderen totaal ongeschikt voor het leven op te voeden. Probeer je voor te stellen hoe deze kinderen het zullen doen op de middelbare school, waar ze opeens van alles moeten. Idem bij een baas. Nog een kleinigheid: 9x€350= €3150 per maand. Daar kan je echt geen docent(en), een schoolgebouw, leermiddelen en dergelijke van betalen. Dit soort luchtfietserij met schadelijke gevolgen voor kinderen zou onmogelijk moeten zijn.
 • T. IJK

  1 maand geleden
  Dit lijkt verdacht veel op de "Iederwijs" scholen..........zelfde insteek dat een kind bepaalt wat of het wil doen, of niet. Die vorm van "onderwijs" heeft het destijds niet gered. Een kind heeft sturing nodig en weet niet altijd wat goed of niet goed is voor hem of haar en kan niet altijd bepalen wat of er gedaan gaat worden. In zo'n maatschappij, werk en inkomen, leven wij helaas niet en volgens mij leef je in een droom als je denkt dat dit dé schoolvorm is voor je kind.
 • Stefan Ramon

  1 maand geleden
  ik heb ook dingen geleerd die ik nooit gebruik in de maatschappij, dat hoort erbij en je weet op jonge leeftijd tot niet wat je gaat doen later of gaat worden? Dat is heel wat anders dan een kind maar laten doen wat hem/haar goed lijkt, alsof dat de maatschappij wat oplevert. Behalve kinderen die alleen maar gewend zijn te mogen doen wat ze willen.
 1. Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’
  Mijn bevalling

  Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’

  Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lisa Kuijpers had op haar 17e een verrassingsbevalling: zij wist tot op het moment dat ze haar zoontje kreeg niet dat ze zwanger was.

Deventer