Fel bekritiseerde wethouder Kolkman (PvdA) van Deventer stapt onverwacht op

videoWethouder Jan Jaap Kolkman van Deventer stapt per 27 februari op. Hij voelt onvoldoende draagvlak in de gemeenteraad. Kolkman ligt onder vuur door onder meer het omvallen van Werkmakelaar Oost, waarover de Stentor uitvoerig publiceerde. Zijn beoogd opvolger is PvdA-raadslid Rob de Geest. De Geest is tot nu toe beleidsmedewerker bij de Tweede Kamerfractie voor de PvdA in Den Haag. Kolkman treedt op eigen initiatief terug omdat hij onvoldoende draagvlak voelt in zijn samenwerking met de gemeenteraad. 

Sinds mei 2014 is Kolkman wethouder, vooral op het gebied van werk, zorg en wonen. De PvdA-fractie heeft Rob de Geest unaniem voorgedragen als zijn beoogd opvolger als wethouder. Hij is op dit moment fractievoorzitter en de afgelopen 14 jaar lid van de Deventer gemeenteraad. 

Kolkman stopt niet met politiek actief zijn. Hij wil de vrijkomende raadszetel van De Geest gaan invullen ter ondersteuning van de PvdA-fractie, een grote fractie die haar zes zetels behield bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.

Wisseling van de wacht

Kolkman: ,,Ik maak nu de keus om te stoppen als wethouder. Dat is eerder dan ik zelf ook had verwacht maar ik heb de afgelopen maanden de analyse gemaakt dat ik als wethouder op dit moment onvoldoende effectief kan zijn in het benodigde samenspel met de gemeenteraad. Dat vraagt nu om een andere energie en dan is een wisseling van de wacht verstandig en in het belang van Deventer.” 

,,Ik ben een kind van deze stad en vind de volksvertegenwoordiging een van de belangrijkste dingen die we kennen in onze democratie. Ik wil me dus blijven inzetten voor onze inwoners. En daarom wil ik ook zeker de mogelijkheid oppakken om me in de raad als volksvertegenwoordiger in te zetten. Een nieuwe rol met nieuwe energie”, aldus Kolkman.

Boegbeeld Bed-bad-brood

De Geest: ,,Jan Jaap heeft het de afgelopen jaren hartstikke goed gedaan als wethouder. In Deventer heeft hij bijgedragen aan het goed organiseren van de zorg, nadat die taak naar gemeenten ging. Daar krijgen we zowel van onze inwoners als van buiten complimenten voor. In veel gemeenten is dat een stuk moeizamer verlopen, ook financieel. Daarnaast was hij bij veel andere gemeenten een progressief boegbeeld bij de bed-bad-brood-discussie. 

,,De waardering voor het goede werk binnen zijn portefeuilles kregen we bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen toen we in Deventer onder zijn leiding meer stemmen hadden dan de vorige keer en onze zes raadszetels ruimschoots behielden. Ik ben er trots op dat de fractie mij heeft aangewezen als zijn beoogd opvolger”, zegt De Geest.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)
Volledig scherm
Deventer Raadsvergadering over Werkmakelaar-Oost en de wethouder Jan Jaap Kolkman die hier over gaat. © De Stentor Ronny te Wechel

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer