Centraal op deze foto uit 1943 zit Felice Polak in het witte jurkje. Zij overleefde als enige van deze klas de Tweede Wereldoorlog. Alle andere kinderen op de foto werden vermoord in de concentratiekampen. De foto is genomen op de binnenplaats van de oude synagoge aan de Golstraat, nu achter het huidige Etty Hillesum Centrum.
Volledig scherm
PREMIUM
Centraal op deze foto uit 1943 zit Felice Polak in het witte jurkje. Zij overleefde als enige van deze klas de Tweede Wereldoorlog. Alle andere kinderen op de foto werden vermoord in de concentratiekampen. De foto is genomen op de binnenplaats van de oude synagoge aan de Golstraat, nu achter het huidige Etty Hillesum Centrum. © EHC

Felice Polak, het Joodse meisje in de witte jurk, overleden op 86-jarige leeftijd

Felice Polak, het meisje dat centraal staat op de foto met omgebrachte Deventer Joodse kinderen, is overleden. Ze zou aanstaand weekeinde bij de opening van de tentoonstelling over Jodenvervolging in het Nationaal Holocaust Museum zijn, waar de foto deel van uitmaakt, zijn. Felice Leendertz-Polak is 86 jaar oud geworden.

 1. Deventer kapitein (76) gaat met tijd mee en vaart met elektrische pont op IJssel
  PREMIUM
  VIDEO

  Deventer kapitein (76) gaat met tijd mee en vaart met elektri­sche pont op IJssel

  Vergelijk het met een man die eindelijk z'n nieuwe auto op de oprit kan verwelkomen. Met dát gevoel neemt Geert Scheers, de karakteristieke baas van het Deventer pontje, vrijdagmiddag zijn nieuwe heen-en-weer in gebruik. Het is ook wel een beetje de Ferrari onder de pontjes: fonkelnieuw, strak én duurzaam. ,,Een volledig geëlektrificeerde pont, dat is zeker nog een reden een paar jaartjes door te gaan", aldus het 76-jarige Deventer IJsselicoon.
 2. GA Eagles-aanvaller Berden vindt voetbalgeluk in Oss na half jaar blessureleed: ‘Heb het best zwaar gehad‘
  PREMIUM

  GA Eag­les-aanvaller Berden vindt voetbalge­luk in Oss na half jaar blessure­leed: ‘Heb het best zwaar gehad‘

  De siddering gaat door het lichaam, kippenvel staat op de armen. Met een gelukzalige glimlach stapt Martijn Berden vrijdagavond het veld op in het Osse Kuipje. Voor het eerst dit seizoen in een officieel duel, zeven maanden na dat gewraakte moment in de Twentse Grolsch Veste keert de 23-jarige aanvaller van Go Ahead Eagles terug op het veld. Een invalbeurt van iets meer dan tien minuten maakt van Berden - voor even - de gelukkigste man op aarde.

In samenwerking met indebuurt Deventer

 1. Reacties in Londen: 'Meghan had moeten blijven en vechten'
  Play

  Reacties in Londen: 'Meghan had moeten blijven en vechten'

 2. Harde klap: motorblok vliegt uit auto, bestuurder zwaargewond
  Play

  Harde klap: motorblok vliegt uit auto, bestuurder zwaarge­wond

Deventer