Volledig scherm
Jeroen Buve wachtte vol nieuwsgierigheid op zijn dood. Zijn kist stond in vol ornaat in de woonkamer. ,,Ik ben zo benieuwd naar mijn nieuwe wereld.'' © FOTO HISSINK

Filosoof Jeroen Buve (81) overleden

Filosoof Jeroen Buve, grondlegger van de Geert Grote Universiteit, is woensdag op 81-jarige leeftijd overleden. Hij verbleef al enige maanden in hospice de Winde in Deventer. 

Volgens zijn zoon Sybrand is zijn vader, die aan alvleesklierkanker leed, rustig ingeslapen. ,,Hij had gelukkig weinig pijn en was helder bij geest. We hebben samen nog een glas wijn gedronken. Hij is vervolgens gaan slapen en niet meer wakker geworden.’’ 

De kleurrijke Buve probeerde in Deventer en Kampen met zijn zonen Sybrand en Gulliver een universiteit van de grond te tillen met studenten, als tegenwicht van de bestaande universiteiten waar, zo zei Buve, ,,het pure rationalisme over de plinten klotst.’’ Hij wilde met de universiteit de academische wereld bewust maken van wat academici juist door hun 'rationalistische tunnelvisie' niet meer lijken te kunnen zien, namelijk dat er meer is dan alleen het rationele. 

Veritas duplex

Buve ontwikkelde hiertoe de filosofie van de dubbele waarheid - de veritas duplex. Zijn zonen zetten zijn werk nu voort en hebben plannen voor de universiteit in Boxmeer. De uitvaartdienst van Jeroen Buve is op vrijdag 8 september in de Broederenkerk in Deventer. Een dag later wordt hij bijgezet in de graftombe in Osdorp.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

Poll

Wat vindt u van de aanstaande sluiting van het Speelgoedmuseum?

  • Goed plan! Het museum is niet meer van deze tijd en trekt weinig bezoekers. (11%)
  • Zonde! Dit museum hoort al sinds 1932 bij Deventer. (49%)
  • De gemeente moet zorgen dat dit museum ergens anders in de stad open kan blijven. (41%)
3124 stemmen