Volledig scherm
ANP

Fosfaatakkoord doet pijn, maar is wel duidelijk

DEVENTER - De melkvee sector kreunt onder het nieuwe mestplan, maar is tevreden dat er eindelijk een akkoord is met staatssecretaris van Landbouw Martijn van Dam. Eindelijk helderheid in de stal. Boer Maarten Kloosterboer uit Almen zag het wel aankomen. ,,We konden verwachten dat het spaak ging lopen. Vernieuwde regels zijn nodig, maar er vallen slachtoffers. Dat is nu al zo."

De melkveestapel moet volgend jaar met 200.000 koeien slinken. Waar deze heen gaan? ,,Het slachthuis", melkveehouder Jawin Klein Hegema uit Bathmen windt er geen doekjes om. ,,Het wordt opnieuw een moeilijk jaar."

Fosfaat
Alles draait om de fosfaatuitstoot bij mest. Na het wegvallen van de melkquota in juli 2015 zijn melkveehouders gaan uitbreiden. Enkele koeien erbij, of tientallen. Dat kan niet meer voor Europa. Het nieuwe plan laat de boeren terugschakelen. De deal sust Europa alvast voor 2017, de komende weken moet er een fosfaatwet komen die de lijnen uitzet vanaf 2018.

,,Voor de lange termijn moet er nog een klap op worden gegeven. Dit is een voorzet voor wat komen gaat", zegt boer Geertjan Kloosterboer uit Deventer. Hij blijft positief. ,,Wij vinden altijd een weg. Daar zijn we ondernemers voor."

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer