Volledig scherm
Op donderdag 5 juli is tijdens de opening van de 22e editie van het festival 'Deventer Op Stelten' de jaarlijkse Award uitgereikt aan de Franse theatermaker Pat Belland. De Award is hem uitgereikt door Hein te Riele, directeur van het Evenementenbureau VVV Deventer. © Jef Rabillon

Fransman krijgt Deventer op Stelten Award uit handen van Hein te Riele

De Franse theatermaker Pat Belland heeft donderdagavond de Deventer Op Stelten Award gewonnen. Hij kreeg tijdens de opening van de 22e editie van het festival de prijs uitgereikt uit handen van Hein te Riele, directeur van het Evenementenbureau VVV Deventer.

Pat Belland krijgt de Deventer Op Stelten Award 2018 vanwege zijn grote en bijzondere bijdrage aan het internationaal buitentheater, in het bijzonder ook voor de samenwerking met ‘Deventer Op Stelten’.

In 1998 was er al een eerste contact  met Pat Belland, als lid van het theatercollectief Cie Jo Bithume. In 1999 speelde de groep hier de voorstelling ‘Hello Mister Jo’ op het Grote Kerkhof. Nadien is hij vele malen in Deventer geweest, als actief maker en speler van de Cie Jo Bithume en van Les Elements Disponibles. Hij bezocht ook ‘Deventer Op Stelten’ met regelmaat, en was daarbij kritisch inspirator. In Frankrijk en in tal van andere landen is hij bovendien een ambassadeur van het Deventer festival.

Pat Belland is een ‘theater-dier’ bij uitstek. Hij schuwt niet de meest indringende confrontatie tussen acteur en publiek, door zich solo te presenteren als clown. In 2016 bood hij het festival ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan de voorstelling ‘Deventer Klown Konzept’ aan. Voor de editie van dit jaar heeft hij de resultaten uit 2016 verwerkt tot een nieuwe voorstelling: ‘Klown Konzept Farenheit 451’. Hij speelt deze voorstelling in de Burgemeestershof van het Deventer stadhuis.

Award

De Deventer Op Stelten Award is in 2009 ingesteld, om jaarlijks een persoon of organisatie te eren die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan het festival. De Award bestaat uit een unieke zilveren speld, gemaakt door Minkkoot Edelsmeden uit Deventer. Eerdere winnaars waren onder meer: Close-Act (Nl), Theater Gajes (Nl), Philippe Freslon met Compagnie Off (Fr), Compagnie Une de Plus (Fr) en in 2017 de Spaanse theatermaker Joan Santecreu.

  1. Campagne voor Deventer kandidatuur WK tijdrijden lijkt begonnen

    Campagne voor Deventer kandida­tuur WK tijdrijden lijkt begonnen

    Deventer is serieus bezig met het binnenhalen van het WK tijdrijden voor merkenteams, officieel het World Championship Team Time Trial (WCTTT) geheten. Terwijl de gemeenteraad nog een definitief besluit moet nemen over de kandidaatstelling, maakt de ambtelijke organisatie inwoners van de Koekstad vast warm voor wat mogelijk komen gaat. Vandaag is een filmpje gedeeld waarin de stad een wielerfestijn met ‘honderd dagen aan side-events’ wordt voorgespiegeld.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

poll

Moet die muurschildering van Netflix in Deventer verdwijnen?

Moet die muurschildering van Netflix in Deventer verdwijnen?

  • Ja, meteen!! (43%)
  • Nee, lekker laten staan!! (23%)
  • Ah joh, mag daar best een tijdje blijven! (34%)
4110 stemmen