Volledig scherm
Bestuursleden Roelof Veld en Jan Hattink en vrijwilligers Jellie de Jong en Wil Brandwacht voor het Rode Kruisgebouw in Deventer. © FOTO HISSINK

Geen uitjes meer voor honderden Deventenaren door nieuwe koers Rode Kruis

Per 1 januari 2020 stopt het Rode Kruis met alle sociale activiteiten. Dit komt in de gemeente Deventer bijzonder hard aan, omdat het zwaartepunt van de lokale afdeling juist bij deze sociale hulp ligt. 

Vele honderden Deventenaren blijven na dit jaar verstoken van sociale activiteiten onder de vlag van het Rode Kruis. Bestuur en vrijwilligers betreuren dit, maar zij kunnen niet anders dan gehoor geven aan het besluit van de landelijke organisatie om zich alleen nog te richten op nood- en evenementenhulp.

Jan Hattink (69), voorzitter van de afdeling Deventer, schat dat van de 250 vrijwilligers er vijftig overblijven die zich met de kerntaken gaan bezighouden. De resterende tweehonderd zetten zich met ziel en zaligheid in om met name (eenzame) senioren en mensen met een beperking leuke uitjes en bijeenkomsten te bezorgen. Dit stopt per 1 januari.

Hattink: ,,Binnen het Rode Kruis-district IJsselstreek wordt Deventer buitenproportioneel hard getroffen, omdat de sociale activiteiten bij ons het zwaartepunt vormen. We hebben zo'n 600 gasten op de lijst staan die hieraan meedoen.” 

Deze mensen beleven plezier aan onder meer de jaarlijkse boottochten (per keer 300 à 400 deelnemers), weekendjes naar Lunteren en de openingsavond van Deventer op Stelten. Daarnaast zijn er tientallen kleinschalige activiteiten waaronder soosbijeenkomsten, kerstmiddagen, het bezoek aan het bloemencorso in Lichtenvoorde en de midzomermiddag in Bathmen.

,,Voor Deventer op Stelten hebben we al drie keer tussen de achthonderd en duizend mensen thuis opgehaald, een hapje, drankje en ijsje geregeld en na afloop weer naar huis gebracht.  Dit jaar doen we dit voor het laatst”, aldus Hattink.  

A-merk

De voorzitter hoopt dat andere organisaties opstaan die op z'n minst willen meedenken hoe grootschalige sociale activiteiten onder een andere vlag kunnen worden voortgezet. ,,We denken de meeste kleinschalige activiteiten wel te kunnen overdragen. Met de grote activiteiten is dat veel lastiger. Als Rode Kruis zijn we een a-merk. Dat opent deuren en helpt enorm bij het werven van fondsen.” 

Alle sociale activiteiten van het Rode Kruis afdeling Deventer samen kosten jaarlijks tienduizenden euro's. 

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer