Volledig scherm
Werkzaamheden op de IJssel. © de Stentor

‘Geheimzinnig’ gebagger achter schotten langs IJssel moet pont ook bij laag water in vaart houden

Deventer neemt maatregelen zodat bij een extreem lage waterstand het pontje niet uit de vaart moet.

Het is de reden van baggerwerkzaamheden die momenteel op de IJssel voor de entree tot de binnenstad worden uitgevoerd, aldus de gemeente Deventer.

Het werd tijdens de afgelopen droge zomers al penibel, toen de waterstand lage waarden bereikte, maar de Deventer pont hoefde niet uit de vaart.

Schotten

Een rij hoge schotten op de kade onttrekken de klus op het water deels aan het zicht van het publiek. Er is echter niets geheimzinnigs aan, legt woordvoerder Maarten-Jan Stuurman van de gemeente uit. De schotten staan er voor de veiligheid van passerend publiek. Bij het werk op het water wordt een kraan ingezet. De schotten voorkomen dat passanten zouden kunnen worden geraakt door de draaicirkel van de kraan, mocht die langs de kade scheren.

Met het baggerwerk wordt direct een voorschot genomen op een toekomstige ontwikkeling langs de Welle. De bedoeling is dat er een aanlegsteiger komt, zodat salonboten vlak voor de stad weer kunnen aan- en afmeren. Salonboten kunnen passagiers nu alleen laten in- en uitschepen aan de Pothoofdkade en in de Voorhaven. De gemeente moet nog wel op zoek naar geld om de steiger te kunnen aanleggen.

Munitie

Mogelijk haalt het baggerwerk archeologische vondsten boven water,  zo is de verwachting. De kans bestaat dat tussen de stenen en slib ook munitie wordt aangetroffen, afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog. Op het eind van de oorlog werden de bruggen gebombardeerd door de geallieerden om Duitse transporten te bemoeilijken.

Door het baggerwerk is de in- en uitstapplek van de pont aan de Welle iets verplaatst.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer