Volledig scherm
Werkmakelaar-Oost aan de Hamburgweg in Deventer. © Judah Bolink

Gemeente Deventer betaalt salarissen deel van medewerkers Werkmakelaar-Oost

De problemen voor het in Deventer gevestigde bedrijf Werkmakelaar-Oost stapelen zich op. Een deel van de salarissen kon vorige maand al niet meer betaald worden. 

De gemeente Deventer heeft vorige maand de salarissen van een groep medewerkers van Werkmakelaar-Oost betaald. Het productiebedrijf dat zich anderhalf jaar geleden op voorspraak van de gemeente in Deventer vestigde, kon dit zelf niet meer ophoesten. Het gaat om een voorschot - het bedrijf moet het totaalbedrag dus terugbetalen.

Ontslagen

Werkmakelaar-Oost is een commercieel productiebedrijf dat tegen subsidie mensen die elders moeilijk aan het werk komen, in dienst neemt. Vorige maand werd al duidelijk dat het bedrijf in financiële problemen verkeert. Toen is het ontslag van zeventien medewerkers aangekondigd.

Naar nu blijkt heeft de gemeente Deventer, die in 2016 een subsidierelatie aan ging met Werkmakelaar-Oost, de salarissen voor de maand maart uitbetaald van deze groep medewerkers. Gemeentewoordvoerder Maarten-Jan Stuurman benadrukt dat het gaat om een voorschot: ,,Wij gaan deze kosten zeker nog verhalen. Voor ons is het belangrijk dat de medewerkers zekerheid van een inkomen hebben."

Weer aan het werk

Quote

Ik kan mij niet voorstel­len dat het bedrijf dit niet wist.

Sigrid Schinkel, advocaat

Van de zeventien medewerkers die het bedrijf wilde ontslaan, zijn er gisteren weer een aantal - noodgedwongen - aan het werk gegaan. Zij hebben op advies van hun advocaat Sigrid Schinkel de eerder getekende vaststellingsovereenkomst laten intrekken. Volgens Schinkel was dit omdat in de overeenkomst niet de wettelijke opzegtermijn is opgenomen. ,,Het zou voor deze mensen betekenen dat ze een tijd geen inkomen hebben, omdat de WW-uitkering pas later kan beginnen", zegt zij. ,,Ik kan mij niet voorstellen dat het bedrijf dit niet wist."

Wat dit voor het bedrijf betekent, is volgens Murat Elmas, eigenaar van Werkmakelaar-Oost, niet duidelijk. ,,Wij hebben er een advocaat op gezet. Die handelt deze kwestie af."

  1. Overlevers houden hun eigen 
pensioenmanifestatie in Deventer
    PREMIUM
    video

    Overlevers houden hun eigen pensioen­ma­ni­fes­ta­tie in Deventer

    Actie, en wel in hun eigen stad. Niks naar Arnhem of Den Haag om te protesteren zoals de rest van Nederland. Ze zijn niet voor niets de Deventenaren die alle discussie aanzwengelen. Die bij Lodewijk Asscher aan tafel zitten. Geen haar op hun hoofd die er aan denkt om elders actie te voeren. Dus staan ze samen met tientallen anderen op het Grote Kerkhof. Alwaar de linkse politici het hartgrondig met ze eens zijn: het is genoeg geweest.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer