Volledig scherm
PREMIUM
Minstens eenderde van het totale aantal pieten moet dit jaar roetveegpiet zijn tijdens de intocht in Deventer, stelt het college van burgemeester en wethouders als eis. © FOTO HISSINK

Gemeente Deventer eist roetveegpieten tijdens intocht Sinterklaas, anders geen subsidie

Tijdens de intocht van Sinterklaas in Deventer moet dit jaar minstens eenderde van alle pieten een roetveegpiet zijn, anders verliest de Stichting Algemene Deventer Sinterklaas Commissie haar subsidie van 12.500 euro. De organisatie voelt zich overvallen door deze harde eis.

In 2019 is het voldoende als eenderde van het totale aantal roetveegpiet is, maar volgend jaar moet dit aantal zijn gestegen tot 67 procent. Burgemeester Ron König: ,,Iedereen moet plezier kunnen beleven aan het Sinterklaasfeest. Daarom willen we de intocht geleidelijk veranderen. We merken dat een ontvangst met alleen zwarte pieten door sommigen als onprettig wordt ervaren. Ik wil rekening houden met die gevoelens maar heb ook oog voor mensen die gehecht zijn aan de tradities. Partijen staan soms ver van elkaar. Ik wil daar geen partij in zijn, maar juist voorkomen dat de intocht leidt tot spanningen. Ik heb overlegd met de organisatoren van de intocht, ook die zoeken naar manieren om de intocht geleidelijk te veranderen.  

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer