Gesprongen leiding Colmschate: ‘Water kwam zo hoog als de drempel’

videoVeel wateroverlast in een seniorencomplex in Colmschate. Een gesprongen leiding in een woning op de bovenste verdieping zette niet alleen dat appartementencomplex onder water, maar zorgde ook voor problemen op de verdiepingen daaronder.

,,Het water stond tot aan de drempel'', zegt de bevelvoerder van de brandweer. Hij is met twee wagens en meerdere mensen naar de Somervaart gekomen om het water weg te werken. In de meterkast van een appartement was een hoofdleiding gesprongen. De bewoners belden de brandweer omdat twintig emmers en heel wat handdoeken niet voldoende bleek om de waterstroom in te dammen.

Volledig scherm
Flat onder water door leidingbreuk in Colmschate © News United

Ook de brandweer en verhuurder Ieder1 kregen het lek niet onder controle. De breuk in de waterleiding was ontstaan nog voor de meter en een hoofdkraan bleek er niet te zijn in het appartementencomplex. Medewerkers van Vitens wisten uiteindelijk met een speciale tang de breuk provisorisch te dichten.

Volledig scherm
Wateroverlast in appartementencomplex Colmschate © News United

De brandweer zette vervolgens stofzuigers in om het water, dat centimeters hoog op de houten vloer stond, af te voeren. Met brandweerslangen vloeide het overtollige water via het balkon de regenpijp in. Een breuk van deze omvang komt niet vaak voor, laat een brandweerman weten. Mensen van woningbouwvereniging Ieder1 en een specialist van Stichting Salvage helpen de gedupeerden met de schade.

  1. Metamorfose: Van een lege Heilig Hart kerk naar een straks bruisend schoolgebouw in Deventer
    PREMIUM

    Metamorfo­se: Van een lege Heilig Hart kerk naar een straks bruisend schoolge­bouw in Deventer

    Van de buitenkant is de Heilig Hart nog dezelfde kerk. Er staan alleen al tijden busjes en werkcabines opgestapeld op het voorterrein. Bouwmensen lopen af en aan. Maar op het oog is er nog weinig te zien. Binnen des te meer. De bouwers hebben er dan ook alle vertrouwen in dat de nieuwe Deventer school in mei open kan. De contouren van tien lokalen in het middenschip tekenen zich af. Een kijkje in de kerk die school gaat worden.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer