Volledig scherm
Joop Staman met pistool © Lenneke Lingmont

Gestolen historisch pistool gevonden in Deventer

DEVENTER/NIJVERDAL - Bij twee fervente wapenverzamelaars uit Deventer is het pistool teruggevonden, waarmee de grootste bankroof uit de Nederlandse geschiedenis is gepleegd. Dat pistool werd begin dit jaar gestolen uit het Oorlogs- en Vredesmuseum Memory in Nijverdal. De vader en zoon waar het wapen werd aangetroffen, werden eerder al veroordeeld voor een diefstal van historische wapens uit een museum in Deelen.

Het teruggevonden Duitse wapen werd op 15 november 1944 gebruikt bij de overval op de Nederlandsche Bank in Almelo. Met de buit van 46 miljoen gulden wilden de dieven de spoorwegstaking financieren, ware het niet dat de Duitsers de gestolen miljoenen eerder in handen kregen.

Geraffineerd
Het topstuk werd op geraffineerde wijze ontvreemd. Het gebeurde op klaarlichte dag, dat de Mauser 7.65 met een magneet via een ventilatiesleuf uit de vitrine werd gehengeld.

Eerdere diefstal
De recherche, die de diefstal onderzocht, achtte de kans klein dat verzamelaar Joop Staman van het Museum het pistool ooit terug zou zien. Maar maanden later kreeg Staman ineens een telefoontje uit Deventer dat het bij een inval was aangetroffen. De politie vond eerder bij dezelfde personen al een reeks historische wapens uit een Museum in Deelen.

Die partij wapens kwam de politie in juli 2014 bij toeval op het spoor na een melding over huiselijk geweld. Het ging om een collectie historische vuurwapens, waaronder pistoolmitrailleurs en stenguns uit de Tweede Wereldoorlog.

Joop Staman gaat na de diefstal het pistool extra goed beveiligen. Staman: "Het pistool krijgt weer een plaatsje in het diorama, maar wordt nu wel vastgezet als extra beveiliging."

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer