Gevallen vastgoedkoning Ger Visser uit Gorssel opnieuw voor de rechter vanwege vervalsen documenten
videoMoet de gevallen ex-Eurocommerce baas Ger Visser (67) opnieuw de gevangenis in? De moegestreden vastgoedfamilie uit Gorssel staat weer voor de rechter, dit maal vanwege de verdenking dat zij op grote schaal documenten hebben vervalst rond de ondergang van Eurocommerce. ,,We zijn gesloopt.”
Delen per e-mail
,,Heeft u nooit gedacht: dit is te mooi om waard te zijn?”, vraagt de rechter in Den Bosch na een aantal uren aan Ger Visser. ,,Nee”, verzekert Visser resoluut.
De flamboyante oud-vastgoedkoning mag dan moegestreden zijn na jarenlange procedures, hij blijft ervan overtuigd: de honderden documenten met anonieme afzender die in 2018 in zijn rode brievenbus belandden van zijn riante villa in Gorssel zijn echt. Ze doken volgens hem op, op een cruciaal moment, voor de start van het hoger beroep in zijn strafzaak rond faillisementsfraude van zijn vastgoedbedrijf Eurocommerce (zie kader).
De - volgens justitie vals opgemaakte - stukken zouden een megacomplot aantonen waarbij zijn bedrijf Eurocommerce in 2011 in een faillissement is geduwd. Dat zou zijn gedaan door onder meer de inmiddels overleden vastgoedmagnaat Dik Wessels en de Rabobank.
Verdacht van valsheid in geschrifte
Daar denkt het Openbaar Ministerie heel anders over. Dinsdag was de eerste dag van de rechtszaak waarvoor de rechtbank in Den Bosch drie dagen heeft uitgetrokken. In de rechtszaal zat de familie Visser bijgestaan door een leger advocaten op een rij. Naast Ger zat aan de ene kant zijn vrouw Patricia en dochter Kristel en aan de andere kant zoon Ger jr.
Allen worden verdacht van het vervalsen van documenten tussen 2006 en oktober 2018 die Visser wilde gebruiken in het hoger beroep van zijn strafzaak. Het gaat onder meer om een valse huurovereenkomst en meerdere vervalste gespreksverslagen en brieven op privébriefpapier van de vorig jaar overleden Wessels. Hij was jarenlang zakenpartner van Visser.
De familie is al bijna negen jaar verwikkeld in tal van rechtszaken rond het faillissement van vastgoedimperium Eurocommerce. Ze zijn moegestreden vertelt Ger tijdens de eerste zittingsdag: ,,Ik ben gesloopt en lijdt onder het verdriet van mijn vrouw en kinderen. Als een auto mijn zoon te lang volgt, denkt hij dat het de FIOD is. Hij raakt dan in paniek. Een gevangenisstraf betekent het einde van mijn leven.”
Inval voelde als ‘gijzeling’
De curatoren van Eurocommerce deden aangifte van de valsheid in geschrifte. Daarop viel de FIOD (De Fiscale Opsporings- Inlichtingendienst) op 12 oktober 2018 met veel machtsvertoon binnen in de luxueuze villa’s van de familie. Daarbij werden ex-Eurocommerce baas Ger Visser (67), zijn vrouw Patricia (62), zoon Ger junior (38) en dochter Kristel (35) opgepakt. Alleen Ger Visser bleef vastzitten. Na drie maanden kwam hij voorwaardelijk vrij.
Familie Visser: ‘Ons gezin wordt al negen jaar gegijzeld’
De familie Visser betoogde emotioneel hoe ze ‘op’ zijn na negen jaar aan rechtszaken. Regelmatig valt het woord ‘gijzeling’, zoals zij de inval van de FIOD in oktober 2018 noemen. Op alle rekeningen en villa’s ligt beslag.
Dochter Kristel, die met haar broer Ger jr. in Monaco woont en werkt aan een boek, las in de rechtszaal een statement voor waarbij ze liet weten zich tijdens deze strafzaak te beroepen op haar zwijgrecht. ,,Ik ben in december 2016 vrijgesproken van betrokkenheid bij faillisementsfraude. Nadat er in hoger beroep werd gegaan, is een tweede onderzoek gestart. Ik ben maandenlang afgeluisterd en geobserveerd tot in de supermarkt. (...) Genoeg is genoeg.”
Woensdag komt het Openbaar Ministerie met de strafeis tegen de familie Visser. Daarna volgt het relaas van het leger advocaten dat de familie bijstaat.
Hoger beroep nog altijd gaande
De invallen in 2018 vonden plaats enkele dagen voor de start van het hoger beroep, dat nog altijd loopt nadat Ger Visser in december 2016 werd veroordeeld tot 3,5 jaar cel vanwege oplichting, valsheid in geschrifte en faillissementsfraude rond de Eurocommerce-vennootschappen. Ook Ger jr. werd veroordeeld tot een celstraf. Patricia en dochter Kristal gingen vrijuit. Het OM en de Vissers gingen daarop in hoger beroep.
Het hoger beroep is inmiddels hervat, maar de inhoudelijke behandeling laat nog altijd op zich wachten. In mei van dit jaar wilde Visser nog 36 getuigen laten opdraven. Visser liet tijdens die zitting weten al ‘acht jaar in lockdown’ te zitten en financieel aan de rand van de afgrond te staan, hoewel hij nog altijd in zijn luxueuze villa in Gorssel woont.
Bekijk hier onze video vlak na de inval in 2018:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video van de Dag | Zo beleeft Oost-Nederland pret in de eerste sneeuw
De dag zit er bijna weer op! Sluit ’m af met onze mooiste, grappigste of meest bijzondere video van vandaag. Deze moet je écht nog even zien! -
PREMIUM
VIDEO + UPDATE Buren bekijken schade na verwoestende brand in Deventer: ‘Wij hebben mazzel gehad’
Een brand heeft vannacht een appartement in Deventer volledig verwoest. Ook naastgelegen appartementen in het complex raakten beschadigd. De bewoonster van het uitgebrande huis wist op tijd te vluchten. De ochtend na de brand bekijken buren hoe erg de schade is. -
PREMIUM
Na boekhandels investeert ook Wilpse ondernemer in Lange B.: ‘Let maar op, anderen gaan volgen’
Wie koopt er nou midden in de coronacrisis twee winkelpanden in de Deventer binnenstad? En ook nog eens precies op een stukje waar de laatste jaren veel leegstand was? Ondernemer Timo Westra (52) uit Wilp slaat toe. Júíst in coronatijd, zegt hij. ,,De Deventer binnenstad is zó mooi. Als alles weer normaal is, gaan bezoekers dat extra waarderen.” -
PREMIUM
Windmolens langs A1: wethouder Verhaar wil meer tijd, maar wijst naar afspraken regio
Als het aan wethouder Carlo Verhaar (GroenLinks) ligt, neemt Deventer meer tijd voor de duurzame energiediscussie. Het gaat onder meer over de twee gebieden waar windmolens langs de A1 mogelijk zijn. -
PREMIUM
Michiel Bussink uit Lettele schreef het Handboek Buurtbongerds: ‘Het is eigenlijk niet zo moeilijk’
Kilo's appels, peren en pruimen, liters sap of eigengemaakte cider en met z’n allen aan lange tafels oogstfeest vieren. Dat zijn maar enkele van de resultaten van het opzetten van een buurtbongerd. In het Handboek Buurtbongerds van Michiel Bussink uit Lettele staat alles waar je aan moet denken bij zo'n project.
-
PREMIUM
De provincie wil zelf onderzoek doen naar doodgereden zandhagedissen op Holterberg
Om zeker te weten of reptielen op de Sallandse Heuvelrug worden verstoord of zelfs gedood, is eigen onderzoek nodig van de provincie. Zo luidt de uitspraak van Gedeputeerde Staten. ,,De onderzoeksgegevens die aangeleverd zijn door Stichting NatuurAlert Nederland kunnen onvoldoende gebruikt worden voor een goed juridisch onderbouwd besluit”, aldus de provincie. De mountainbikeroute blijft voorlopig dicht. -
video Auto klapt frontaal tegen een boom bij Heeten: bestuurder ernstig gewond naar het ziekenhuis
Een automobilist is vanmorgen vol tegen een boom gereden op de Spanjaardsdijk bij Heeten, tussen Deventer en Raalte. De bestuurder is daarbij ernstig gewond geraakt en met spoed afgevoerd naar het ziekenhuis in Zwolle. -
PREMIUM
Huurprijzen stijgen wél in Oost-Nederland: dit betaal je in onze grote steden per vierkante meter
De huurprijzen in Oost-Nederland zijn eind 2020 gestegen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2019. Dat is opvallend aangezien de landelijke trend het tegenovergestelde beeld toont. Een huurwoning in de vrije sector werd namelijk gemiddeld 3,7 procent goedkoper.
In samenwerking met indebuurt Deventer