Gewapende overval op Kruidvat in Deventer: ‘Ik schrok mij de pleuris’

VIDEOOp een filiaal van de Kruidvat in Deventer is gisteren aan het begin van de middag een overval gepleegd. De overvaller sloeg na de overval op de vlucht. De politie hield een grote zoekactie in de omgeving.

De overval werd tegen 13.10 uur gepleegd op het filiaal aan het Karel de Groteplein in de wijk Keizerslanden. Het is onbekend of de dader iets heeft buitgemaakt. Een manager van de Kruidvat wil daar geen uitspraken over doen. ,,De politie heeft het in onderzoek.” Ondanks een burgernetmelding van de politie en een zoekactie is de verdachte nog altijd voortvluchtig. 

Het zou gaan om een kleine man (1,60) in het zwart gekleed, tijdens de overval droeg hij een bivakmuts. Volgens meerdere getuigen had hij een wapen bij zich, echt dan wel nep. De overvaller rende weg in de richting van de Hoge Hondstraat. 

Melissa (‘geen achternaam’) was met haar moeder aan het winkelen toen ze buiten in het winkelcentrum oog in oog kwam te staan met de overvaller. De man was toen net de drogisterij uitgerend. ,,Ik schrok mij de pleuris’’, zegt ze. ,,Vooral toen we realiseerden dat hij een wapen bij zich had.” De overvaller had volgens haar een pistool bij zich, maar ze weet niet of het een echt of een nepwapen betrof. De overvaller was in het bezit van een witte zak. 

Ze zag de man eerst naar binnen rennen, daarna naar buiten. ,,Zo razendsnel gaat zo'n overval blijkbaar.” Een van de aanwezige klanten laat weten dat de overvaller ‘open maken, open maken’ riep ten tijde van de overval. Ze belde daarop 112. ,,Je doet wat je moet doen”, zegt ze, voor ze snel doorloopt. Omdat het winkelcentrum last had van inbrekers, hangen er volop camera’s die de openbare ruimte vastleggen. 

Adrenaline

,,Ik stond in de Albert Heijn, die zit tegenover het Kruidvat’’, vertelde een andere getuige, die graag anoniem wilde blijven. ,,Toen ik naar buiten wilde lopen, hoorde ik een vrachtwagenchauffeur die aan het laden en lossen was roepen: weg hier, weg hier! Ik zag ook een pistool. Ik trilde helemaal op mijn benen van adrenaline. Uiteindelijk ben ik achter hem aangerend. Hij rende in wilde paniek weg. Heb nog maar net een video kunnen maken. Ik hoorde later dat hij richting de Hoge Hondstraat gevlucht was.”

Burgernet

De politie verspreidde kort na de overval een burgernetmelding met een signalement van de verdachte. De overvaller is 1.60 meter lang en heeft zwarte kleding aan. Verder draagt de man een bivakmuts. De politie raadt getuigen aan de man niet te benaderen. De politie was met meerdere eenheden op zoek naar de overvaller. Strategische punten in de wijk werden na de overval afgezet. De politie sloot na de overval het filiaal af voor onderzoek. Zo werden onder meer camerabeelden uitgelezen en medewerkers en klanten van de drogisterij gehoord. 

De districtmanager van het Kruidvat kwam na de overval ter plaatse. Om de schade op te nemen, maar ook voor het personeel.  ,,Wij gaan kijken of wij vandaag nog open gaan. Dat gaan we in overleg met het personeel beslissen. ’’ Volgens hem is de impact van de overval op het personeel van de drogisterij groot.

Volledig scherm
Het Kruidvat in de wijk Keizerslanden werd vanmiddag overvallen. © Rens Hulman / News United
  1. Liefde voor molen en hout bracht Bolwerksmolenaar Ber naar Deventer
    PREMIUM
    video

    Liefde voor molen en hout bracht Bolwerksmo­le­naar Ber naar Deventer

    Ber Fort loopt deze donderdagmiddag rond in wat nu nog zijn molen is. Nog twee dagen: gelukkig is het een schrikkeljaar dus heeft hij een dag extra, grapt hij opgelucht. En de molen blijft in de familie. Zijn schoonzoon Rob Schutte neemt de molen over. Bert Fort blijft vrijwilliger op de Bolwerksmolen. ,,Ik zal moeten leren een stapje terug te doen", zegt hij toch met nog enige vertwijfeling. Want molenaar zijn, dat is zijn passie.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer