Volledig scherm
De gemeente eist dat hier een groot museum komt, dus moet de eigenaar op zoek naar een collectie. © archief

Gezocht: museum voor oude bibliotheek in Deventer

In de oude bibliotheek aan de Brink in Deventer moet een museum komen, maar wat er te zien zal zijn, is volstrekt onduidelijk. Net als de omvang van het museum. De gemeente Deventer eist veel meer vierkante meters dan pandeigenaar Arjen Lagerweij in gedachten heeft.

Volgens Lagerweij moet hij een museale invulling realiseren van zo’n 120 vierkante meter (minimaal). De gemeente stelt dat er een volwaardig museum moet komen met bijna 1000 vierkante meter. Die eis zou hard zijn vastgelegd.

Biedingen

Lagerweij won in 2018 de strijd om Brink 69/70. De gemeente verkoos zijn plan als beste uit een aantal biedingen. Publiek kon via internet meestemmen; dat oordeel telde ook.

Het plan van Lagerweij gaat uit van museum, horeca en appartementen in het grote pand. De gemeente liet bij de verkoop de maatschappelijke invulling meewegen en beperkte de vaste verkoopprijs daarom tot 1,4 miljoen euro. Als er uiteindelijk een klein museum uitrolt, had de gemeente het pand beter kunnen verkopen volgens het principe hoogst biedende partij en mogelijk meer kunnen ontvangen, stelt een aantal leden in de gemeenteraad.

Onduidelijk is welk museum er komt. Lagerweij hoopte de Deventer erfgoed- en speelgoedcollectie te huisvesten. Dat is niet meer aan de orde. De gemeenteraad besloot woensdag om het huidige Speelgoedmuseum aan de Brink 47A op te knappen. De Waag blijft als historisch museum ook gewoon in gebruik door museumorganisatie Deventer Verhaal. Ondernemer Lagerweij, tevens wethouder in Voorst, meldt dat hij vooralsnog geen andere museum of museale partij op het oog heeft.

Koopovereenkomst

Volgens woordvoerder Maarten-Jan Stuurman van de gemeente staat in de koopovereenkomst dat er een museum moet komen, met expliciete verwijzing naar het ingediende plan. Dat plan gaat uit van bijna 1000 vierkante meter museale ruimte over drie verdiepingen. Lagerweij noemt bepalingen in het bestemmingsplan, waarin sprake zou zijn van (minimaal) 120 museale vierkante meters. 

Volgens Stuurman is het koopcontract bovengeschikt en gaat de verkoop niet door als er geen museum in komt.

Zowel koopovereenkomst als bestemmingplan is niet openbaar. Die eerste wordt dat pas zodra het pand is geleverd aan Lagerweij. Het bestemmingsplan komt nog in procedure.

Topstukken

Lagerweij betreurt het dat zijn idee met museumorganisatie Deventer Verhaal niet doorgaat. Volgens hem hoeft dat niet onoverbrugbaar meer te kosten dan wat maximaal beschikbaar was voor de verbouwing van het Speelgoedmuseum. ,,In de oude bieb kun je zelfs 3000 museale vierkante meters kwijt. Met een huur die redelijk vergelijkbaar is met wat de musea nu kwijt zijn voor De Waag en het Speelgoedmuseum. Je krijgt dan écht een volwaardig museum, met plek voor de Deventer topstukken.’’

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer