Volledig scherm
Gijs Ruhof (derde van rechts) ontwikkelde met topkok Jonnie Boer de nieuwe koek Revolution. © Gijs Ruhof

Gijs (18) ontwikkelt samen met Jonnie Boer nieuwe koek uit Deventer

Aan de omvangrijke bak- en koekhistorie van Deventer voegt bakker Gijs Ruhof (18) samen met topchef Jonnie Boer een pagina toe. De jonge Deventenaar ontwikkelde samen met de Zwolse kok een nieuwe koek, de Revolution-koek.

Het gaat om een variant op de Vondelspeculaas, de  bekende koek uit Deventer die tot 1995 werd gebakken aan de Joost van den Vondellaan. Vorig jaar gaf opa Frans Ruhof het recept voor die koek door aan zijn kleinzoon.  

Volgens Gijs Ruhof heeft die 'oude' koek nu mede dankzij de Zwolse topkok een nieuwe variant. Volgens hem is zijn koek niet te vergelijken met bijvoorbeeld speculaasjes uit de supermarkt. ,,Daarmee kan je na een week de ruiten ingooien. Deze koek is zacht van binnen,krokant van buiten.'' Boer koos na verschillende experimenten van Ruhof de variant met de beste kruidenmelange. Die omschrijft Ruhof als kruidig en anijsachtig. 

Hij noemt het bijzonder om Jonnie Boer te werken. Eerder liep hij stage bij De Librije. ,,Daar wordt vrijwel niks weggegooid. Zelfs van de botjes van een jonge kip wordt bijvoorbeeld een lolly gemaakt.'' '

Tijdens het culinaire festival Chefs (R)Evolution' in september van dit jaar wordt de koek gepresenteerd. De nieuwe koek is straks ook bij de Librije te koop. 

  1. Overlevers houden hun eigen 
pensioenmanifestatie in Deventer
    PREMIUM
    video

    Overlevers houden hun eigen pensioen­ma­ni­fes­ta­tie in Deventer

    Actie, en wel in hun eigen stad. Niks naar Arnhem of Den Haag om te protesteren zoals de rest van Nederland. Ze zijn niet voor niets de Deventenaren die alle discussie aanzwengelen. Die bij Lodewijk Asscher aan tafel zitten. Geen haar op hun hoofd die er aan denkt om elders actie te voeren. Dus staan ze samen met tientallen anderen op het Grote Kerkhof. Alwaar de linkse politici het hartgrondig met ze eens zijn: het is genoeg geweest.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer