Volledig scherm
Gijs Ruhof (derde van rechts) ontwikkelde met topkok Jonnie Boer de nieuwe koek Revolution. © Gijs Ruhof

Gijs (18) ontwikkelt samen met Jonnie Boer nieuwe koek uit Deventer

Aan de omvangrijke bak- en koekhistorie van Deventer voegt bakker Gijs Ruhof (18) samen met topchef Jonnie Boer een pagina toe. De jonge Deventenaar ontwikkelde samen met de Zwolse kok een nieuwe koek, de Revolution-koek.

Het gaat om een variant op de Vondelspeculaas, de  bekende koek uit Deventer die tot 1995 werd gebakken aan de Joost van den Vondellaan. Vorig jaar gaf opa Frans Ruhof het recept voor die koek door aan zijn kleinzoon.  

Volgens Gijs Ruhof heeft die 'oude' koek nu mede dankzij de Zwolse topkok een nieuwe variant. Volgens hem is zijn koek niet te vergelijken met bijvoorbeeld speculaasjes uit de supermarkt. ,,Daarmee kan je na een week de ruiten ingooien. Deze koek is zacht van binnen,krokant van buiten.'' Boer koos na verschillende experimenten van Ruhof de variant met de beste kruidenmelange. Die omschrijft Ruhof als kruidig en anijsachtig. 

Hij noemt het bijzonder om Jonnie Boer te werken. Eerder liep hij stage bij De Librije. ,,Daar wordt vrijwel niks weggegooid. Zelfs van de botjes van een jonge kip wordt bijvoorbeeld een lolly gemaakt.'' '

Tijdens het culinaire festival Chefs (R)Evolution' in september van dit jaar wordt de koek gepresenteerd. De nieuwe koek is straks ook bij de Librije te koop. 

 1. Kleurrijke VVV-baas Hein te Riele beleeft zijn laatste Dickens in Deventer: ‘Na mij een nieuwe malloot’
  PREMIUM
  Video

  Kleurrijke VVV-baas Hein te Riele beleeft zijn laatste Dickens in Deventer: ‘Na mij een nieuwe malloot’

  VVV-directeur Hein te Riele (65) maakte van de stad Deventer een miljoenenattractie. Deventer Op Stelten, De Boekenmarkt en Dickens: het werden events van Europese allure. Dit weekend viert hij zijn laatste Dickens. Te Riele stopt volgend jaar als VVV-baas. De Deventer onderkoning blikt terug en vooruit, zoals alleen hij dat kan: hard, lief, grof, cynisch, opschepperig, teder en ondeugend.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

poll

Is Deventer blij met de jubileumkerstboom op de Brink?

Is Deventer blij met de jubileumkerstboom op de Brink?

 • Ja, het is een echte topboom! (87%)
 • Hij kan er zeker mee door. (5%)
 • Deventer verdient een mooier exemplaar. (4%)
 • Deze boom is het aanzien niet waard. (3%)
3427 stemmen