Volledig scherm
Deventer - Grietje B. (57) uit Deventer, die wordt verdacht van het doodschieten van haar echtgenoot Lauwie van Lies komt aan in een geblindeerde auto. © de Stentor

Grietje B. vraagt om vergeving: Ik wist niet dat het wapen geladen was

,,Ik wist niet dat ie geladen was, anders was dit nooit gebeurd. Het is een familiedrama, hartverscheurend. De hele familie is overstuur. Mijn hele leven is weg in een flits. Ik hoop dat mijn kinderen en kleinkinderen mij vergeven. Het is een nachtmerrie. Wij hebben hulp nodig om dit een plek te kunnen geven”, aldus een gebroken Grietje B. (57) in een emotionele verklaring bij de start van haar strafproces, vanmiddag voor de rechtbank in Zwolle.

Ze wordt er van verdacht in de nacht van 1 op 2 april haar man Lauwie van Lies met meerdere schoten uit een revolver om het leven te hebben gebracht op het woonwagenkamp aan de Zweedsestraat in Deventer.

Het slachtoffer is daarbij drie keer in de borst en een keer in het hoofd geraakt, zo bleek tijdens deze eerste zitting, waarin het nog niet tot inhoudelijke behandeling van de zaak kwam. Wel werd duidelijk dat Grietje B. bij de politie heeft verklaard dat ze slechts twee keer heeft geschoten. Forensisch onderzoek moet nog duidelijk maken of dit een foute verklaring is of dat er mogelijk nog een of meer andere daders zijn.

Woonwagencultuur

Het werd al aangenomen dat er sprake was van een crime passionel en die indruk werd versterkt door de verklaringen van de verdachte vrouw. Tijdens de verhoren heeft ze verklaard dat ze enkele weken voor de moord bij de politie is geweest om aangifte te doen van mishandeling, maar dat ze toen is weggestuurd.,,Boete doen lijkt rechtvaardig, maar wie is de dader en wie is het slachtoffer? Ik had ook dood kunnen zijn”, voegde ze er tijdens de zitting aan toe. ,,Woonwagencultuur is anders. Horen zien en zwijgen, de vuile was hang je niet buiten, we hebben een eigen taal, praten nooit met de politie. (..) Geef me een eerlijk en rechtvaardig proces. Ik ben het slachtoffer, geen dader. Ik hoop dat u niet wordt misleid door valse verklaringen.”

Inhoudelijke behandeling

Een inhoudelijke behandeling van de zaak is pas begin volgend jaar te verwachten. Er staan nog diverse forensische onderzoeken open, zoals die naar de schootsafstanden. De resultaten daarvan zijn nodig om een 3d visualisatie te kunnen maken van het incident. Het Openbaar Ministerie verwacht die pas medio november klaar te hebben. Ook loopt er nog een onderzoek naar de persoonlijkheid van Grietje B. door het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie. Zelf verklaarde de vrouw aan een traumatische stress stoornis te lijden.

De behandeling van de zaak gaat verder op 28 september, opnieuw met een pro forma zitting. Op 7 december is een zitting gepland waarin wordt besloten of en wanneer de zaak inhoudelijk kan worden behandeld.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer