Volledig scherm
Ondernemers dragen zelf ook bij aan het opfleuren van de Nieuwstraat. De eerste aanzet was gisteren de aanleg van geveltuintjes. Dat kan dankzij een cheque van 2.000 euro van Binnenstadsmanagement en ondernemers zelf. © FOTO HISSINK

Groene Nieuwstraat krijgt duwtje in de rug

Flinke subsidie voor het opfleuren van aanloopstraat. En met groen voor de deur zorgen de ondernemers zelf voor een beter klimaat.

Het nieuwe elan in de Nieuwstraat is steeds meer zichtbaar. Duidelijk was al dat de leegstand is gedaald. Nu ontstaan vanuit ondernemers initiatieven om de straat aan te kleden en meer bezoekers te lokken.

Het is nog niet zo gek als in de Overstraten, waar kleurige paraplu's of lampionnen boven de straatjes op sociale media gedeelde kiekjes opleveren. Maar ook de Nieuwstraat timmert aan de weg.

Geveltuintjes

Eerste aanzet was gisteren de aanleg van geveltuintjes. Stoeptegels voor de etalages gaan eruit; planten als stokrozen en ander groen komt ervoor terug. Dat kan dankzij een cheque van 2.000 euro van Binnenstadsmanagement en ondernemers zelf.

Hulp krijgt de Nieuwstraat van de provincie. Overijssel stelt 50.000 euro beschikbaar, zodat de entree van de straat op de schop gaat. Het gaat om de kop van de Nieuwstraat bij het voormalige postkantoor, het rijksmonument dat is verbouwd tot appartementen.

Gevoelig

De ingang van de straat en het voorterreintje van het 'postkantoor' ogen nu als een kaal pleintje. De straat wordt smaller en voor het markante gebouw komen (stenen) bakken met groen. Met tussen de plantenbakken een kleine verhoging. Zo'n podium ligt nogal gevoelig in Deventer - gelet op de discussie over het ophogen van het Grote Kerkhof - maar is in de Nieuwstraat prima. Op de verhoging zijn kleine optredens mogelijk, bijvoorbeeld een poppenkast op koopzondag of tijdens Op Stelten, zo laat onderneemster Sjoukje Bouwman van de Amaranth weten. En bezoekers kunnen beter de fiets kwijt met nieuwe rekken.

De provincie draagt bij uit het potje om binnensteden aantrekkelijk te houden. De gemeente stelde recent de straat open voor fietsers, wat ook meer bezoek moet trekken.

  1. Laag water: Deventer Overslag Kombinatie kan het nog één maand volhouden
    PREMIUM

    Laag water: Deventer Overslag Kombinatie kan het nog één maand volhouden

    Het onderzoek dat de gemeente Deventer momenteel laat uitvoeren naar de versterking van de sluisdeuren is mooi, maar biedt Deventer Overslag Kombinatie (DOK) op korte termijn weinig soelaas. Sinds de Prins Bernhardsluis op maandag 6 augustus dicht ging, heeft het bedrijf nagenoeg geen leveringen via het water kunnen ontvangen. Al tien weken ligt DOK plat. Inmiddels gaat het omzetverlies richting de half miljoen euro.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

poll

Horen dieren en het Vogeleiland in Deventer bij elkaar?

Horen dieren en het Vogeleiland in Deventer bij elkaar?

  • Ja, de gemeente moet met twee ton voor een opknapbeurt voor Vogeleiland over de brug komen (77%)
  • Nee, het Vogeleiland zonder dieren kan prima. De gemeente kan twee ton prima anders besteden (23%)
764 stemmen