Grond zakt weg in Deventer:
huizen ontruimd op Zandweerd

videoOp de Zandweerd in Deventer zijn twee huizen ontruimd doordat er in de straat voor de huizen een zogenoemde sinkhole, een zinkgat, is ontstaan. De rioleringsbuis door de Jan Steenstraat is lek en daardoor spoelt het zand onder de straat weg. De erkers van de huizen staan op knappen.

De bewoners van beide huizen hebben de nacht van maandag op dinsdag al elders doorgebracht. De erkers van de huizen worden dichtgetimmerd omdat de ruiten op spanning staan en elk moment uit de sponning kunnen breken. In de muren van de erkers zijn dikker scheuren zichtbaar. 

Zaterdag werd het de mensen van de Jan Steenstraat duidelijk dat de situatie in de straat niet geheel normaal was. ,,Mijn auto stond ineens scheef'', duidt een van de bewoners vanuit het huis waarin hij eigenlijk niet meer moet zijn. ,,Ik dacht dat ik een lekke band had. Maar de weg bleek verzakt.'' Zondag werd het nog erger. De erker staat op knappen, de ruiten staan op spanning. ,,Die scheur gaat door naar het huis van de buurvrouw'', wijst de bewoonster.

Grondwater

Nadat ze de nacht bij familie hebben doorgebracht is het nu wachten op wat er verder gaat gebeuren. De erkers worden met spaanplaten dichtgetimmerd in de hoop dat de rest van het huis daardoor weinig schade op loopt. ,,Maar de erkers zijn in ieder geval verloren'', is het de mensen duidelijk.

De gemeente heeft een rioleringsbedrijf opdracht gegeven onderzoek te doen en te kijken hoe de situatie zo snel mogelijk veilig gemaakt kan worden. De lekkage is waarschijnlijk veroorzaakt door de hoger en lager wordende grondwaterstand. De situatie is extra moeilijk doordat de buis op 4,5 meter diepte vlak langs de huizen onder de straat doorloopt. Tientallen meters verderop in de Jan Steenstraat, richting de IJssel, is ook een deel van de weg afgezet: ook daar is een verzakking gevonden.'' De omwonenden zijn vanavond op het Stadhuis uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. 

In de Jan Steenstraat in Deventer is een groot gat in de weg ontstaan. Twee huizen zijn ontruimd. Een rioleringsbedrijf doet in opdracht van de gemeente onderzoek.
Volledig scherm
In de Jan Steenstraat in Deventer is een groot gat in de weg ontstaan. Twee huizen zijn ontruimd. Een rioleringsbedrijf doet in opdracht van de gemeente onderzoek. © Angelique Rondhuis
  1. Corona-update | Buurman vindt longpatiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroerende video Isala
    video

    Corona-update | Buurman vindt longpa­tiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroeren­de video Isala

    De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag: Buurman vindt naar adem snakkende longpatiënt in galerij in Apeldoorn, Isala slingert ontroerende video op facebook, de start van een mega-operatie in het dierenlab in Deventer en het hartverscheurende verhaal van dochters die beide ouders in Harderwijk verloren door het virus.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer