Volledig scherm
Er wordt hard gewerkt bij de vernieuwde Albert Heijn op Keizerslanden die woensdag open gaat. © RONNY TE WECHEL

Grootste Albert Heijn Deventer morgen open

Keizerslanden heeft er jaren op moeten wachten: morgen gaat de nieuwe, bijna verdubbelde Albert Heijn eindelijk open. Het was al de grootste Albert Heijn van Deventer, maar met een winkeloppervlakte dat van 1500 naar 2800 gaat wordt het alleen nog maar groter. 

Manager Matthieu de Leeuw is supertrots op zijn team dat sinds zaterdagavond aan het inpakken is, tot aan 160 mensen tegelijkertijd aan toe. ,,We hebben straks 45.000 verschillende producten. Dat waren er tot nu toe 25.000. In vele opzichten hebben we net zo veel of meer dan de Albert Heijn XL. We zijn groter dan sommige XL's en we hebben meer assortiment dan sommige. Alleen wat een XL maakt is bijvoorbeeld een sushibar of een vers-slager. Daar is Keizerslanden de wijk niet naar.''

Wel komt er een hoek waarin de vleeswaren gegrild worden. De super ziet er hetzelfde uit als andere Albert Heijn filialen in de nieuwe stijl. ,,We starten met het vers'', laat Albert Bloemendal zien. Achterin zijn de bakkerij en de vleeswaren. ,,De paden zijn ruimer en breder. De schappen zijn dieper en hoger'', loopt Bloemendal door de paden waarin de houdbare producten tot in perfectie al gespiegeld staan. 

Buurtsuper

De klanten leven mee met het personeel van de buurtsupermarkt, dat ondanks dat het al de grootste van Deventer was, toch altijd de buurtsuper is gebleven. Op Facebook zijn levendige discussie over wat ze het meest missen. En dat is duidelijk: het personeel en het vaste loopje naar het plein. 

Volledig scherm
Er wordt hard gewerkt bij de vernieuwde Albert Heijn op Keizerslanden die woensdag open gaat. © RONNY TE WECHEL

Maar wat betreft de andere ondernemers op het plein is het antwoord ook wel duidelijk: sinds de AH een maand geleden dicht ging en twee weken geleden ook nog eens de Lidl, was het ineens veel rustiger op het plein. Dus de Albert Heijn is node gemist. Het is wachten op morgenochtend 11 uur, als de deuren voor het eerst weer open gaan. Samen met die van Gall & Gall die van dezelfde toegang gebruik maakt. ,,Daar gaan we een feestje van maken'', zegt De Leeuw. 

Scan&Go

De Albert Heijn in Deventer is de derde in het land die Scan&Go introduceert. ,,De mensen kennen ondertussen het zelfscannen'', wijst Bloemendal op de apparaatjes bij de ingang waarmee mensen zelf hun producten scannen en meteen inpakken. ,,Maar nu hebben we Scan&Go'', loopt hij door naar de zijde van de kassa's. 

Minder kassa's

Waar eerder Keizerslanden negen kassa's had, zijn er nu nog zes. Ernaast staan vier terminals zoals ook bij de Ikea. ,,Mensen met een paar producten kunnen zo bij de kassa nog de keuze maken zelf te scannen. Hier staat gewoon iemand van ons bij die ze kan ondersteunen. De ervaring leert dat heel veel mensen voor het scannen kiezen. Dan kunnen wij meer personeel op de vloer zetten dat service kan bieden.''

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer