Grootste atoomvrije bunker ligt verborgen in Holten en Gerrit woont er samen met Rita bovenop

videoMocht er een bom vallen, dan zitten Gerrit en Rita Haverslag veilig. Ze wonen bovenop de grootste atoomvrije bunker van Overijssel. De ondergrondse kazemat diende als provinciale commandopost tijdens de Koude Oorlog en is nog helemaal intact.

Gerrit Haverslag woont bovenop één van de twee atoomvrije bunkers die Holten rijk is. De bunker waarin de provinciale commandopost van Overijssel tijdens de Koude Oorlog opereerde is nog in tact.
Volledig scherm
Gerrit Haverslag woont bovenop één van de twee atoomvrije bunkers die Holten rijk is. De bunker waarin de provinciale commandopost van Overijssel tijdens de Koude Oorlog opereerde is nog in tact. © Rens Hulman

Gerrit Haverslag loopt in zijn garage aan de Oranjestraat in Holten naar de groen metalen toegangsdeur van de bunker. Achter de deur ligt een betonnen trap die diep naar beneden leidt. Aan het eind, een blauw stalen deur. Sterk genoeg om de bunker in de jaren 60, 70 en 80 af te schermen tegen atoomstralen. Met een draai aan de hendel krijgt Haverslag de deur open. Daarachter de druksluis met nog een trap. Hij drukt op het bakelieten lichtknopje. Een pitje springt aan. Wat er dan tevoorschijn komt is een schatkamer van historische waarde.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer