Grote brand in Wilp na uren onder controle: ‘Blussen met water gaat niet’

update & videoDe brand bij vuilverwerker Attero in Wilp is uit. De brandweer meldde tegen 03.00 uur al dat het vuur onder controle was. Tegen 11.00 uur waren de nabluswerkzaamheden ook voorbij. In verband met de enorme rookontwikkeling werd een NL-Alert verstuurd. Omwonenden werd geadviseerd ramen en deuren te sluiten. Ook is er een dringend advies vanuit de brandweer verspreid ten aanzien van vrijgekomen roetdeeltjes.

De brand brak gisteravond rond 21.00 uur uit. Volgens de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) woedde het vuur in een grote afvalberg. Het is nog onduidelijk hoe de brand kon ontstaan. De hulpdiensten rukten massaal uit vanuit Apeldoorn, Voorst en ook Deventer. Vrij snel werd er opgeschaald naar GRIP 1. Dit betekende dat de hulpdiensten vanwege de ernst van de brand hun acties moeten coördineren. 

Wind

Voor de brandweer was het moeilijk om de situatie onder controle te krijgen. Vanwege de harde wind was blussen met water namelijk niet goed mogelijk, vertelde een woordvoerder van de VNOG. Het vuur werd daarom bestreden met zand. Met water werd de rook die vrijkomt vervolgens ‘neergeslagen’. Ook werden er shovels ingezet om het afval uit elkaar te trekken.

Om beelden van bovenaf te krijgen werd het drone-team van het brandweerteam uit Twente ingezet.

Gevaarlijke stoffen

Er kwam ook een zogenaamde adviseur ‘gevaarlijke stoffen’ ter plaatse. Deze functionaris hield in de gaten of door de brand gevaarlijke stoffen in de lucht kwamen die een risico konden zijn voor de gezondheid van de omwonenden. Bij Attero werd onder andere afval met asbest opgeslagen.

Brand bij Attero in Wilp.
Volledig scherm
Brand bij Attero in Wilp. © Pim Velthuizen

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer