Volledig scherm
PREMIUM
De bewuste foto van het gestolen miljoenenschilderij. © Arthur Brand

Grote twijfels over ‘teruggevonden’ miljoenenschilderij: is deze foto wel echt?

Onlangs dook een foto op van het verloren gewaande wereldberoemde kunstwerk van Lucian Freud. De kunstwereld was in rep en roer na de openbaarmaking van de Deventer kunstdetective Arthur Brand. We leggen de foto aan een fotodetective, onderzoeker en forensisch expert voor: echt of gefotoshopt? En hoe zie je dat?

De Women with Eyes Closed (2002) van de Britse topschilder Lucian Freud. Aan een witte muur. Op de voorgrond een bruine leren bank. Iemand met een kleurrijke mouw houdt een krant, BN DeStem uit oktober 2018 vast.

Onlangs openbaarde Deventer kunstdetective Arthur Brand via de Stentor drie opmerkelijke foto’s. Op de foto’s is het topwerk van Freud te zien. Hij kreeg de afbeeldingen vorig jaar onder ogen afkomstig van een naar eigen zeggen betrouwbare bron. Volgens de bronnen van Brand is het verloren gewaande werk in bezit van zware criminelen in het zuiden van ons land.

Verbrand

Opmerkelijk, want het schilderij was al verloren gewaand. Verbrand, nadat Roemeense criminelen de Freud samen met zes andere topwerken, waaronder een Picasso, in oktober 2012 hadden gestolen uit de Rotterdamse Kunsthal. Kunstkenners als Brand en kunstverzamelaar Bert Kreuk twijfelen al vanaf het begin aan die lezing en hebben sterke aanwijzingen dat niet alle werken in de as zijn gelegd.

Is de foto echt?

De grote vraag waar de Deventer kunstdetective Arthur Brand zich al een jaar over buigt: is de foto van het verloren gewaande kunstwerk van Lucian Freud authentiek?

Op verzoek van de Stentor keken forensisch expert Rob ten Hove, Bellingcat-onderzoeker Henk van Ess en fotodetective Hans Aarsman naar de afbeelding. Ze leggen aan de hand van 8 opvallende aanwijzingen uit waarom zij sterke vermoedens hebben dat er met de foto is geknoeid...

  1. Raambuurt furieus over mogelijke afsluiting Bokkingshang in Deventer, maar is dat wel terecht?
    PREMIUM
    Video

    Raambuurt furieus over mogelijke afsluiting Bokkings­hang in Deventer, maar is dat wel terecht?

    De Bokkingshang afsluiten voor verkeer, zodat de drukke route tussen de Welle en Wilhelminabrug vervalt. Het afsluiten van de weg wordt geopperd in een rapport over de aanpak van P-garage onder de brug. Die suggestie leidt tot onrust in de naastgelegen Raambuurt; bewoners vrezen voor de bereikbaarheid van de wijk. Volgens de gemeente is afsluiting niet uitgesloten, maar gaat dat voorlopig zeker niet gebeuren.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer