Volledig scherm
Jasper van der Burgh werkt aan een beeld van een politieman, naar model van de DDR-politie. foto Ab Hakeboom

Grove beelden van purschuim en gips

DEVENTER - "Het is alsof je in de bus zit op een warme dag en je mensen aan je voorbij ziet trekken die niets met elkaar te maken hebben", zegt Zwollenaar Jasper van der Burgh in de grote zaal van het Kunstenlab. Hij werkt ter plekke aan een groep van zo'n tien levensgrote beelden.

Twaalf dagen heeft Van der Burgh gekregen om zijn beeldengroep te maken. Hij doet dat op uitnodiging van het Kunstenlab in de expositieruimte zelf. " Het is een heel grote speelplaats hier voor mij." Her en der verspreid over de zaal staan de beelden, ze zijn bijna klaar of alleen nog maar de staketsels. Omwille van de tijd bouwt hij ze op met een ijzeren frame waar gaas overheen komt. Daaroverheen spuit hij purschuim waarin hij de gewenste vorm kan snijden. Uiteindelijk komt er gips overheen in grove structuur en mogelijk zwarte was. "Ik hou van explosief werken. Het materiaal moet spreken. Ik heb niet de tijd om dagen aan één beeld te werken. Meestal zijn mijn beelden massief van klei of gips en neem ik de tijd om het netjes uit te werken. Hier zet ik het juist grof neer."

"Ik wil een beeld niet dooddenken, het toeval moet een kans krijgen. Ik heb wel een plan maar daar wijk ik altijd weer van af. Anders geeft het plan gevangenschap."

De mensen die hij verbeeldt hebben schijnbaar niets met elkaar te maken maar omdat ze in dezelfde ruimte staan krijgen ze onherroepelijk een verband. Hoe hij de beelden zal opstellen weet Van der Burgh nog niet. "Ze moeten iets met elkaar aangaan. Misschien zet ik ze juist wel dichtbij elkaar om te kijken wat er dan gebeurt."

De mensfiguren die hij maakt zijn vaak vervormd. "Ik probeer het karakter en het gevoel weer te geven. Wat is de essentie van de mens?"

De Zwolse beeldend kunstenaar laat zich niet graag vangen in termen als klassiek of modern. Zijn werken verwijzen naar de traditionele beeldhouwkunst maar de materiaalkeuze is modern. "Wat ik doe zit er tussenin."

De jonge kunstenaar moet nog erg wennen aan de aandacht die hij krijgt als gevolg van het werken in het Kunstenlab. "Ik vind het best bijzonder dat ik ben gevraagd, ik zit nog midden in een leerproces. Maar ik ben er wel meteen ingestapt. Soms denk ik wel eens: waar ben ik aan begonnen? Het is een tijdlang keihard werken, van 's ochtends tot de laatste trein naar Zwolle om 12 uur 's nachts. Misschien trek ik wel een nacht door."

De opzet van deze expositie betekent ook dat hij zowel het goede als het slechte wil laten zien. "Dat verwachten mensen niet."

Het gros van de beelden zal na de expositie vernietigd worden. "Ze gaan in stukjes, tenzij ik het idee heb dat ze de tijd kunnen doorstaan. Maar het ultieme beeld heb ik nog niet gemaakt. Ik heb niet zo'n zin mijn werk achter me aan te slepen. Waarom zou ik terugvallen op oud werk als ik nieuw werk kan maken?"

Jasper van der Burgh, Into the white, Kunstenlab, Laboratoriumplein 1, Deventer. Tot en met 26 april.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer