Volledig scherm
Het eerste zonnepark van de gemeente Deventer komt in Bathmen, maar haast met de procedures is geboden. De capaciteit op het energienet raakt op. Daarom wil de gemeente tempo maken met de procedures. © PZC

Haast maken met zonnepark Bathmen, want capaciteit op energienet raakt op

Om te voorkomen dat voor het toekomstige zonnepark in Bathmen geen plek meer is op het energienet, wil de gemeente Deventer haast maken met de procedures. Het college vraagt de raad om de procedures voor het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning tegelijk in plaats van achter elkaar aan te doorlopen. 

Verantwoordelijk wethouder Liesbeth Grijsen benadrukt dat dit niet ten koste zal gaan van de zorgvuldigheid. ,,We zoeken actief de publiciteit en maken straks breed bekend hoe je kunt inspreken.” Bovendien stelt ze vast dat de initiatiefnemer zelf ook veel en actief communiceert met de omgeving en daardoor al veel draagvlak voor zijn plan heeft gecreëerd. 

Enexis

Het voorstel om de twee procedures tegelijk te doorlopen volgt op het bericht dat de exploitant ontving van Enexis. Hij kreeg te horen dat als gevolg van de realisatie van nieuwe zonnevelden in omliggende gemeenten de capaciteit al voor een belangrijk deel is ingevuld. Op dit moment zou nog maar de helft van de capaciteit beschikbaar zijn die nodig is. Wel is de verwachting dat op termijn dit wordt aangevuld.

40.000 panelen

Het initiatief langs het spoor in Bathmen wordt het eerste grotere zonneveld in de gemeente Deventer. Het gaat om een totale oppervlakte van 16 hectare, waarvan 5 ‘natuurlijke inpassing’ en 11 hectare zonnepanelen. Er komen ruim 40.000 panelen te staan die ongeveer 3500 huishoudens van stroom kunnen voorzien.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer