Volledig scherm
HeinHoeré kraakte een afgesloten woonwagenstandplaats aan de Diezestraat. ,,Ze willen onze cultuur kapotmaken.'' © Foto Ronald Hissink

Hein knalt vol gas naar gekraakte woonwagenstek in Deventer

DEVENTER - De schutting omver rijden waarmee drie van de vier woonwagenplekken aan de Diezestraat zijn afgezet, dat ging Hein Hoeré na overleg met zijn kersverse buurvrouw net iets te ver. Daarop pakte hij zijn auto en knalde vol gas, met caravan aan de trekhaak, door de begroeiing rond het woonwagenkampje.

Daar woont hij nu sinds drie weken met zijn vriendin -zonder gas, water en licht-, tot grote frustratie van woningcorporatie Rentree. Hoeré en Rentree staan morgen (woensdag) tegenover elkaar voor de rechtbank.

De woningcorporatie wil het kampje in de Rivierenwijk verhuizen naar een nieuwe plek, omdat het volgens Rentree niet past bij 'het gewenste aanzicht van de Diezestraat'. Om die reden zijn drie van de vier standplaatsen op het kleine kampje niet meer in gebruik. Saillant is dat het kampje vier jaar geleden nieuw werd aangelegd, inclusief alle voorzieningen, zoals een geluidswal, schuurtjes, keurige bestrating en gas, water en licht.

Verkassen
Rentree wil dat Hoeré, zijn vriendin en de caravan onmiddellijk verkassen. Hoeré is dat niet van plan. Hoeré: ,,Ik kraak deze standplaats. Ze leggen hier een gloednieuw kampje aan en gooien het vervolgens uit het woningaanbod, terwijl ontzettend veel woonwagenbewoners op zoek zijn naar een wagen. Dat is toch niet uit te leggen?"

Volgens Liesbeth van Asten, directeur van Rentree, is van kraken zoals Hoeré zegt geen sprake. ,,Wij hebben deze plekken opgeheven. Hij heeft dus een plek ingenomen die niet bestaat, illegaal een stuk grond ingenomen.'' Hoeré denkt daar anders over. ,,Hoezo opgeheven? De plek is er, bovendien zitten de voorzieningen in de grond.'' Hij gelooft niet dat Rentree op een nieuwe plek een nieuw kampje gaat aanleggen. ,,Eerst zien, en dan geloven. Ze willen van ons af. Ze willen ons, reizigers, uitroeien en onze cultuur kapotmaken. Wanneer gaan ze dat kampje bouwen dan?'' Van Asten ontkent zo'n 'uitsterfbeleid'. ,,Bij ons zijn juist plekken bijgekomen in de laatste tien jaar."

Afhankelijkheid
Ze kan nog niet vertellen wanneer en waar het nieuwe kampje gebouwd gaat worden. Dat wordt volgens haar op dit moment nog onderzocht. ,,Daarbij zijn we bijvoorbeeld ook afhankelijk van de huidige bewoonster.'' Wel is duidelijk hoeveel plekken het nieuwe kampje telt: twee, twee minder dan op de oude locatie.

Mocht de rechter nou besluiten dat Hoeré en zijn vriendin weg moeten, dan laat hij het kopje niet hangen. ,,Aan de Overstichtlaan staat al een half jaar een plek leeg. Dan pak ik mijn caravan en ga ik daar staan. En als ze me daar wegsturen, zoek ik weer een nieuwe plek.''

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer