Volledig scherm

Hele lichaam ademt clubliefde bij Eagle Danny en PEC-fan Jeroen

Zondag spelen de twee clubs de eerste IJsselderby van dit seizoen in Zwolle en reken maar dat ze erbij zijn. In het uitvak staat Danny (38) uit Deventer. Go Ahead Eagles speelt de hoofdrol op het podium dat zijn lichaam is. Hij laat graag zien welke club zijn hart kleurt.

De adelaar op zijn onderarm was de eerste. "Ik had daarvoor gezondheidsproblemen. Ik vond: tijd voor een nieuwe fase." Al snel kwam een tweede. En een derde. En een vierde... "En ze worden steeds groter."

Danny heeft GA Eagles-logo's op zijn handen, armen, rug en borst. Die op zijn rug is het grootst: de adelaar die het symbool is van de club. De tattoo op zijn ene hand is een opmerkelijke. "Het is een oud logo van de B-side, ooit ontworpen als sticker door Paul Bosvelt", een oud-speler van GA Eagles. Op zijn andere hand staat 'Deventer'. Elders de namen van zijn kinderen, uiteraard! De volgende tattoo komt op zijn buik. "Ruimte zat."

Verhuizen lukt niet meer met al die zichtbare uitingen, geeft Danny lachend toe. "Maar dat is de bedoeling ook niet." Hij werkt in Apeldoorn en komt hoogstens één keer per jaar in Zwolle. Inderdaad: tijdens een uitwedstrijd.

Die ene keer per jaar is dan ook ruim voldoende. "Het is een virus", zegt hij over zijn liefde voor de Deventer club. "Die zit bij heel veel mensen in het hart. Ik ben altijd heel erg fanatiek. En dat zal ik altijd blijven. Mijn tattoos zijn een mooie manier om dat te laten zien."

PEC

Volledig scherm

Dat laatste kan Jeroen (40) onderschrijven, zij het dat hij alles door een Zwolse bril ziet. De hoofdkleur van de versieringen op zijn lijf zijn eigenlijk groen, niet het blauw dat PEC Zwolle nu voert. Kijk maar naar het logo op zijn elleboog. "Dat is wat mij betreft de enige vorm en de enige kleur." Prima dat FC Zwolle weer PEC Zwolle ging heten toen de club terug was in de eredivisie. Maar waarom niet de aloude groene kleur terug?

De club zit in zijn hart. Op zijn zeventiende kreeg hij zijn eerste tattoo. Op zijn borst, het wapen van Zwolle. "Cadeautje van mijn ouders." Het 'oude' logo was nummer twee, op zijn elleboog. De bekerwinst van PEC Zwolle op Ajax (5-1!) siert zijn kuit.

Maar het meest bijzondere avontuur staat alleen in zijn geheugen gegrift. "Dat was uit tegen Sparta Praag, de eerste Europese wedstrijd van Zwolle. Ik ging samen met mijn vader, ik vergeet het nooit meer. Zóveel Zwollenaren die hun club in die stad kwamen steunen. Mijn vader wilde eerst niet mee, maar ik heb alles voor hem geregeld. De reis, vliegtuig, hotel, alles. Ja, dat was de wedstrijd die we verloren. Een illusie armer, maar een ervaring rijker."

Volledig scherm
© Foto: Ronald Hissink
Volledig scherm
© Foto Frans Paalman
  1. Sallandse mountainbikers zetten grote stap in verwezenlijken ‘legende’-droom: Swiss Epic is overwonnen
    PREMIUM

    Sallandse mountainbi­kers zetten grote stap in verwezen­lij­ken ‘legende’-droom: Swiss Epic is overwonnen

    Vijf dagen lang buffelen, zweten en ook een beetje genieten. Marco Zomer (48) uit Raalte en Maarten Rechterschot (28) uit Holten kwamen zaterdagmiddag succesvol over de finish van de Swiss Epic, waardoor het duo twee van de drie loodzware moutainbikewedstrijden uit de Epic Series hebben afgelegd. In november hopen de heren de trilogie te voltooien, waarna ze zich Legends of the Epic mogen noemen.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer