Volledig scherm
Aaldrik Westera probeert de mega-Bijbel uit. © FOTO HISSINK

Het grootste boek van de Deventer Boekenmarkt stond in de Lebuïnus

Precies 1250 jaar geleden bracht zendeling Lebuïnus de Bijbel voor het eerst naar Salland en Deventer. Daarom vond, tijdens de dertigste editie van de Deventer Boekenmarkt, in de Lebuïnuskerk een bijbelmanifestatie plaats. Een onderdeel van de manifestatie was een vier meter hoog exemplaar van de bijbel. Bezoekers van de Deventer boekenmarkt konden in deze mega bijbel kennismaken met het boek.

Daar staat ie. Voor in de kerk. Niet te missen. Vier meter hoog, een paar meter breed en je kunt er als bezoeker zo instappen. Aaldrik Westera uit Uden waagt een poging. Midden in het boek hangt een koptelefoon. Het duurt even voordat de mini ipod het geluidsfragment afspeelt maar na hulp van Mark Koelewijn van het Nederlandse Bijbelgenootschap, klinkt er een stem door de speakers. De stem zegt: ,,Ik ben moeilijk, dik en bezit zoveel woorden. Laat me je helpen begrijpen.” Er wordt een kort stukje uit de bijbel voorgelezen en vervolgens uitgelegd wat het betekent. Aaldrik Westra is niet erg onder de indruk. “Ik ken het stuk en ik ken de bijbel maar voor kinderen kan het zeer interessant zijn.”

Volledig scherm
BOEKENMARKT 2018 © FOTO HISSINK

,,De mega bijbel is ook bedoeld voor kinderen en volwassenen die het boek nog niet kennen en geïnteresseerd zijn in een kennismaking,” legt Koelewijn uit. ,,Het loopt aardig door en veel mensen stappen toch even het boek in. Onze missie is geslaagd.”

De beleving maakte deel uit van de manifestatie ‘Boek der Boeken’ van het NBG en de Protestantse Kerk Deventer

  1. Overijssel koploper in asbestdaken verwijderen. (Maar klaar voor 2025? ‘Onbegonnen werk!’)

    Overijssel koploper in asbestda­ken verwijde­ren. (Maar klaar voor 2025? ‘Onbegonnen werk!’)

    Provincie Overijssel is landelijk koploper in verwijderen van asbestdaken en lijkt daarmee goed op weg om klaar te zijn als het landelijk verbod in 2025 ingaat. Toch hebben regionale bedrijven weinig vertrouwen in het slagen van de missie. Onder meer door ‘hysterische regelgeving’ die ervoor zorgt dat verwijderen vaak onbetaalbaar is. Een onderzoek van Aedes leidt daarbij tot nieuwe inzichten.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer