Het laatste Veronica Magazine is gedrukt bij Roto Smeets in Deventer: ‘Het voelt als een begrafenis’

VideoHet (druk)werk zit erop voor werknemers van Roto Smeets in Deventer. Rond kwart voor twee rolde het laatste Veronica Magazine van de drukpersen aan de Hunneperkade.

Buiten hingen de vlaggen halfstok. Rond de persen hing een wat ongemakkelijke sfeer, merkte ook Eric Martens, hoofd ordermanagement van het bedrijf. Op een scherm was te zien hoe de teller van het nog te drukken aantal magazines terugliep naar 0. Verschillende medewerkers gaven elkaar een hand of een knuffel. ,,Het is een rouwplechtigheid. Iedereen lijkt uitgelaten, maar dat is ook spanning. Het enige dat ontbreekt is een broodmaaltijd. Gelukkig krijgen we veel steun van bedrijven uit de omgeving. Verschillende mensen hebben al een nieuwe baan of zijn druk aan het solliciteren. Maar dit moment is gewoon triest.’’

Biertje en borrelnootjes

Nadat het laatste Veronica Magazine van de pers rolde, bladerden werknemers het laatste aan de Hunneperkade gedrukte blad nog even door. Met een biertje en wat borrelnootjes gingen de werknemers daarna uit elkaar. Op weg naar een nieuw avontuur.

Bij de drukkerij in Deventer raakten zo’n 290 mensen werkeloos door het faillissement van de diepdrukkerij, die sinds 1931 in Deventer gevestigd was. 

Volledig scherm
Werknemers zoeken troost bij elkaar. © Rob Voss

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer