Handelaren stallen hun waar uit in het centrum van Deventer.
Volledig scherm
Handelaren stallen hun waar uit in het centrum van Deventer. © Sophie Wassink

Hitte deert bezoekers van Deventer Boekenmarkt niet

Wie beslag wil leggen op de beste boeken die er te vinden zijn bij de jaarlijkse Deventer Boekenmarkt moet er vroeg bij zijn.  Uren voor de officiële start probeerden verzamelaars al hun slag te slaan tussen de nog uitpakkende handelaren.

De dertigste editie van de Deventer Boekenmarkt barst vandaag los. Officieel start de markt pas om 09.30 uur maar de eerste bezoekers zijn al gesignaleerd. De verzamelaar; inmiddels een bekend Deventer fenomeen, is er als de kippen bij.

07.30 u. - De bananendozen moeten nog worden uitgepakt maar de eerste boekenliefhebbers struinen al over de Brink. Met het lijstje in het hoofd en de rugzak op de rug lopen de verzamelaars scannend langs de kramen.

Geen koffie

Twee boekenliefhebbers uit Reeuwijk zijn vanochtend vroeg vertrokken. ,,Waarom? Omdat er nu nog geen duizenden mensen voor onze voeten lopen." Ze hebben zin in koffie. De horeca is nog gesloten maar de Bisschop heeft haar deuren wel geopend. Twijfelend stappen de mannen naar binnen: ,,Zijn jullie al open?” ,,We zijn nóg open,” antwoord eigenaar Rhandy Bishop lachend. ,,Helaas, geen koffie.”

Man met een missie

Een paar kramen verderop staat een man met een missie. Deventenaar Martin Verwoert is vroeg uit bed gestapt voor zijn vader. ,,Mijn vader verzamelt de spionage serie S.A.S. Van de bijna honderd boekjes mist hij er nog vijf. Ik hoop ze vandaag te vinden.” Handelaar Wim Vink uit Dordrecht vangt ons gesprek op. ,,Ik kan je misschien wel helpen. Ik heb de boekjes niet maar ik ken wel een verzamelaar die ze ook spaart. Misschien heeft hij er wel een aantal dubbel. Geef me je gegevens maar.” Dat is snel geregeld op de vroege ochtend.

850 kramen

De Deventer boekenmarkt is al sinds jaar en dag de grootste boekenmarkt van Europa. In totaal staan er dit jaar meer dan 850 kramen gevuld met duizenden boeken; de markt is ruim zes kilometer lang. Struinen langs de kramen kan nog tot 17.30 uur.

Martin Verwoert spreekt samen met handelaar Wim Vink over de boekjes van de S.A.S.-serie.
Volledig scherm
Martin Verwoert spreekt samen met handelaar Wim Vink over de boekjes van de S.A.S.-serie. © Sophie Wassink

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer