Hoe Annie M.G. Schmidt solliciteerde bij de bieb in Deventer (maar Annie uit Groningen werd aangenomen)

Onderzoek & videoDit is een ongewoon verhaal over iets dat nooit werd. Een verhaal over een vergeten, nooit eerder gepubliceerde brief, die decennialang ‘verborgen’ lag in het archief van de Deventer bibliotheek. Over een bijzondere afwijzing van nummer 14, ‘misschien wel de Johan Cruyff van de Nederlandse literatuur’: Annie M.G. Schmidt.

Het is een op het oog doodgewone sollicitatiebrief. Twee kantjes vol, keurig handschrift. Ietwat saai opgeschreven, misschien zelfs te saai. De onderbouwing om de brief te schrijven - de motivatie - ontbreekt. Wat rest is een zakelijke opsomming van werkervaringen en opleidingen, zonder enige spat van taalvreugde. De brief hoort toe aan ‘nummer 14’ op de lijst van sollicitanten, een lijst die in 1941 wordt aangemaakt nadat de Deventer bibliotheek een zoektocht is begonnen naar een nieuwe directeur. In de linkerbovenhoek van de brief staat klein, nog net leesbaar, de naam van de schrijver. Precies zo opgeschreven zoals ‘we’ haar jaren later leren kennen: Annie M.G. Schmidt.

  1. Meteoroloog Jordi Bloem: ‘Hyperlokale hagelbui zoals in Deventer bijna niet te voorspellen’

    Meteoro­loog Jordi Bloem: ‘Hyperloka­le hagelbui zoals in Deventer bijna niet te voorspel­len’

    Hagelstenen zo groot als knikkers. Ze vielen woensdagavond bijna vanuit het niets met bakken uit de lucht boven delen van Deventer. De neerslag van klompjes ijs hield enkele minuten aan en zorgde lokaal voor flinke schade. Slechts een paar kilometer verderop gebeurde daarentegen praktisch niets. Hoe kan dat? Volgens meteoroloog en weerman Jordi Bloem van MeteoGroup ging het om typische zomerhagel: ,,Die valt alleen zeer lokaal en is bijna niet te voorspellen.”

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer