Volledig scherm
PREMIUM
De synagoge. Helemaal rechts op de foto is nog een stukje van de Luxor te zien. © FOTO HISSINK

Hoe een nachtclub lot Deventer synagoge bezegelde

De strijd om de Deventer synagoge ontaardt in de aftocht van de joodse gemeente, die naar Raalte vertrekt. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Desnoods maak ik er een moskee van. Die opmerking van Ayhan Sahin, al dan niet serieus, tekende de verhitte en emotionele strijd die afgelopen maanden woedde over het joodse gebedshuis aan de Golstraat. Een media-oorlog die zich uitstrekt van Turkije, tot Israël en Amerika. Op YouTube verscheen een lugubere, anonieme video aan het adres van de Deventer horeca-ondernemer met een waarschuwing. De joodse voorman Tom Fürstenberg wees herhaaldelijk op het inktzwarte oorlogsverleden van de synagoge.

  1. Rechercheteam Deventer moordzaak erkent voor het eerst fouten, advocaat Knoops wil herziening moordzaak
    PREMIUM

    Recherche­team Deventer moordzaak erkent voor het eerst fouten, advocaat Knoops wil herziening moordzaak

    De recherche die in 1999 de moord op weduwe Jacqueline Wittenberg uit Deventer onderzocht erkent fouten te hebben gemaakt. Advocaat-generaal Diederik Aben van de Hoge Raad noemt het onderzoek zelfs ‘geblunder’. Advocaat Geert-Jan Knoops, die de veroordeelde Ernest Louwes bijstaat, ziet inmiddels voldoende aanleiding om officieel te vragen om herziening van de twintig jaar oude en nog steeds geruchtmakende Deventer moordzaak.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer