Volledig scherm
PREMIUM
Leegstand in het winkelhart van Zwolle. © Frans Paalman

Hoe houden we onze winkelstraten levendig?

Hoge huren zorgen ervoor dat de leegstand op toplocaties in de binnensteden van Apeldoorn, Zwolle en Deventer toeneemt. Retaildeskundige Paul Moers waarschuwt: ,,Zo jaag je de mensen het internet op.’’

Het gaat vooral om de huren van panden op de zogeheten A1-locaties in het winkelgebied, zoals de Hoofdstraat in Apeldoorn en de Lange Bisschopstraat in Deventer. ,,De huurprijzen blijven op die plekken aan de hoge kant’’, zegt bedrijfsmakelaar Marcel van de Velde uit Apeldoorn. ,,Terwijl huurders steeds minder bereid zijn om die bedragen op tafel te leggen.’’ Het probleem is volgens Van de Velde dat de huurprijzen niet zakken, waardoor de leegstand moeilijk is te bestrijden.

  1. Groeiend sportaanbod voor Sallanders met beperking

    Groeiend sportaan­bod voor Sallanders met beperking

    Merette Sluiseman (33) is verstandelijk beperkt, maar dit belet de Deventerse niet om twee sporten te beoefenen. Moeder Monica: ,,Merette zwemt sinds haar vierde en sinds een jaar of zes doet ze ook aan korfbal bij Devinco. Zij is hierdoor zó gegroeid en heeft erg veel geleerd. Bij het zwemmen - ze is lid van De Klup in Deventer - staan teamgenoten elkaar aan te moedigen en als het een keer misgaat, knuffelen ze elkaar. Het korfballen gaat ook hartstikke goed. Samen sporten geeft zoveel meerwaarde voor een groep kwetsbare mensen in de samenleving.”

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer