Volledig scherm
PREMIUM
© Marcel Israel

Hoe opiniepeiler Maurice de Hond steeds weer in Deventer moordzaak duikt: ‘Louwes interesseert me niet’

Niemand is zo overtuigd van de onschuld van de veroordeelde Ernest Louwes in de Deventer moordzaak als Maurice de Hond (71). Veroordeeld voor smaad, maar hij gaat onverminderd door. Met ‘nieuw ontlastend bewijs’. Waarom zet de Amsterdamse opiniepeiler jaar in jaar uit zijn carrière op het spel om de Deventer moordzaak? ,,De geschiedenis heeft mij geleerd wat het is om te leven in een staat zonder rechtsorde. Louwes interesseert me niet.”

,,Obsessie?!” Maurice de Hond kijkt geagiteerd naar de interviewers. ,,Ik heb geen obsessie voor de Deventer moordzaak. Ik kijk puur naar de feiten. Ik ben een getraind onderzoeker. Het gaat me niet om de persoon Ernest Louwes of de klusjesman. Het gaat me om het rechtssysteem en hoe dat functioneert.”

De Hond komt niet uit Deventer. Nooit gewoond ook. De weduwe Wittenberg heeft hij nooit ontmoet. Van Ernest Louwes had hij voor de moord nog nooit gehoord. Hij was de man van de politieke opiniepeilingen, geen misdaadonderzoeker. Hoe kan het dan toch dat de Amsterdammer zo betrokken is geraakt bij de Deventer moordzaak? Uren, dagen, jaren van zijn tijd heeft opgeofferd? En ook nu nog druk bezig is met de volgens velen al lang opgeloste zaak? ,,Ik ga jullie nieuws vertellen. Een nieuwe wending in de Deventer moordzaak. Echt, hiervan zal je maag omdraaien…”

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer