Volledig scherm
PREMIUM
Rudy Doppen Jelmer Klaassen Peter Hutten en Rob Korten © FOTO HISSINK

Hoe varkensmest duizenden Deventer huishoudens warm kan houden (en je ruikt het niet eens)

De gemeente Deventer staat voor een enorme uitdaging om in 2030 energie-neutraal te kunnen zijn. Ze krijgt onverwacht een helpende hand toegestoken van het samenwerkingsverband Fennenoord. De drijvende krachten achter dit initiatief willen vanaf 2021 op jaarbasis 300.000 ton (varkens-)mest uit Deventer en directe omgeving verwerken. Met de restwarmte denken ze ongeveer 7000 huishoudens het hele jaar door van warmte te kunnen voorzien. ,,In Deventer voor Deventer.”

Rob Korten, Jelmer Klaassen, Rudy Doppen en Peter Hutten vormen samen het team achter Gashaven Fennenoord. De een is duurzaamheidsexpert, de ander weet veel van de agrarische sector of financieringen, maar gezamenlijk hebben ze de kennis en kunde in huis om hun innovatieve plan tot uitvoering te brengen, is de overtuiging. Als het tot realisatie komt, willen ze op het terrein van de centrale bovendien een kenniscentrum realiseren. ,,Daarvoor hebben we de eerste gesprekken met Saxion en andere kennisinstituten al gevoerd.”

  1. De mannen van The Lemon Tree in Deventer koken zichzelf in de kijker van sterrenkokend Nederland
    PREMIUM
    Video

    De mannen van The Lemon Tree in Deventer koken zichzelf in de kijker van sterrenko­kend Nederland

    Restaurant The Lemon Tree van Valentijn Bergers ging op Valentijnsdag open. Vernieuwend, anders, verrassend, moest het zijn. Tegen de stroom in opende de Deventenaar in ‘zijn stadje’ een restaurant dat in de buurt komt van zijn droom. Zeven maanden later bestormt het restaurant de hitlijsten en wordt deze maandagavond derde in de strijd van The Fork, waarbij de Michelinsterrenkoks van Nederland nieuw geopende restaurants nomineren.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer