Siert Wieringa bij het Deventer stadhuis; ,,Ik heb nog maar een deel onderzocht.’’
Volledig scherm
PREMIUM
Siert Wieringa bij het Deventer stadhuis; ,,Ik heb nog maar een deel onderzocht.’’ © Ronald Hissink

Hoe zelfs de bakker in Deventer meewerkte aan slavernij: ‘Ze wisten wel degelijk wat er gebeurde’

Alsof je er anno 2021 aandelen van koopt. Zo was de betrokkenheid van Deventer en haar inwoners in de zeventiende eeuw bij piraterij en slavenhandel. Bakker, speldenmaker, koperslager; iedereen investeerde in de West-Indische Compagnie, weet onderzoeker Siert Wieringa. ,,En men wist wel degelijk wat er gebeurde.’’

20 reacties

  • Nils Beek

    5 maanden geleden
    Omdat, beste Mathot, daar nooit iemand wat kwam opbouwen en brengen, alleen halen. En door de economische voorsprong die wij daarmee opbouwden is dat zo gebleven (ga de geschiedenis van veel multinationals maar eens na). Wij de grondstoffen en goedkope arbeid, zij de vervuiling en de uitbuiting.
  • Roy Wesselink

    6 maanden geleden
    Duitsland , Frankrijk en Spanje waren oorlogen tegen ons. We werden onderdrukt, maar we hadden verzet en overlopers, we zijn niet op een markt verkocht
  • Roy Wesselink

    6 maanden geleden
    In Qatar waren arbeiders, vrijwillig naar Qatar gekomen, in onmenselijke arbeidsomstandigheden terechtgekomen, deze arbeiders werden betaald, ligt anders. Tot slaaf gemaakten waren soms complete stammen die ontvoerd werden, vrouwen kinderen en mannen die zich verdedigden met speren tegen kanonnen. Hele culturen van stammen verwoest voor gemiddeld 37 gulden per slaaf en dat x 10 miljoen. Nederlandse edelen hebben er verschrikkelijk veel mee verdiend voor die tijd.
  • Jon Geertjes

    2 jaar geleden
    Maakt deze heer Wieringa zich ook zo druk met de tot slaafgemaakten in Qatar ? Dat is het land waar voetballers een toernooi gaan spelen met in gedachten meer dan 10.000 mensen die de dood vonden om het toernooi mogelijk te maken..
  • Paul vd Wert

    2 jaar geleden
    Net zoals bedrijven en particulieren zich nu inkopen bij bedrijven werd dat vroeger ook gedaan. Daarom ben je nog niet verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van zo'n bedrijf want het handelt in een bepaalde tijdsgeest. Als je bewustzijn over het verleden verwacht dan ben ik benieuwd wie de investeringsportefeuille van zijn/haar pensioenfonds wel eens gecheckt heeft.