Volledig scherm
PREMIUM
In Deventer mogen de komende dagen zo'n 72.000 kiesgerechtigde Turken uit Groningen, Friesland, Overijssel, Drenthe en Gelderland hun stem uitbrengen. © Frank Uijlenbroek

Hoge opkomst in Deventer is goed nieuws voor Erdogan

turkse verkiezingenSportcomplex De Scheg in Deventer is van morgen tot en met dinsdag opnieuw een van de stemlocaties van Turkse presidents- en parlementsverkiezingen. Ze worden georganiseerd (en betaald) door het Turks consulaat in Deventer.

Turkse verkiezingen, alwéér en waarvoor?

Eigenlijk stonden de Turkse presidentsverkiezingen pas voor november 2019 gepland. De Turkse president Erdogan schreef in april echter vervroegde verkiezingen uit. Turkije gaat over van een parlementair naar een presidentieel systeem, waarmee Erdogan meer macht naar zich wil toetrekken. Daarover werd vorig jaar nog tijdens een referendum gestemd. Dat won Erdogan nipt. Dat nieuwe systeem kan pas ingevoerd worden na de presidentsverkiezingen. Volgens analisten zijn er ook strategische redenen: de president zou anders misschien worden afgerekend op een stagnerende economie. Bovendien zou de oppositie nu nog niet op krachten zijn, later misschien wel.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer