Hogescholen Saxion Apeldoorn en Deventer klaar voor heropening op 26 april: ‘Het is een enorme logistieke puzzel’
Saxion Hogescholen maakt zich op voor een grootschalige heropening van de hogescholen in Apeldoorn, Deventer en Enschede. Meer dan 28.000 studenten zullen dan een keer in de week weer naar school gaan. Een ‘enorme operatie’ stelt Timo Kos, lid van het college van bestuur.
Sinds de uitbraak van het coronavirus en de verschillende lockdowns is het bestuur van de vereniging hogescholen al in gesprek met het ministerie van OCW om de hogescholen weer te heropenen. ,,We weten als College van Bestuur al enige tijd dat we op 26 april onze studenten waarschijnlijk weer mogen ontvangen. Alles staat in de steigers en als de seinen echt op groen komen te staan, kunnen we het direct uitvoeren”, vertelt Kos.
Voor kwetsbare studenten, praktijklessen, tentamens en examens is de school wel open geweest, maar nog niet in zo’n grote mate als nu. ,,Praktijklessen mochten van de overheid wel doorgaan, zoals fysiotherapie of chemisch laboratoriumwerk. Studenten die thuis geen veilige of goede werkplek hadden konden bij ons in de bibliotheek terecht om online lessen te volgen en te studeren.”
Les in de schouwburg
Om het fysieke onderwijs goed te kunnen stroomlijnen in tijden van corona worden externe locaties gehuurd. ,,In Enschede huren we bijvoorbeeld de businesslounge van FC Twente. We hebben in Deventer een afspraak met de schouwburg om hier studenten college te kunnen geven, maar er bestaat een kans dat de theaters ook weer open mogen en dan geven zij hun eigen bezoekers uiteraard voorrang.”
Er is daarom continu een zoektocht gaande naar beschikbare ruimtes en dat is een behoorlijke uitdaging. ,,Locaties moeten dicht bij het station zitten. Daarnaast mogen studenten op dit moment niet massaal met het openbaar vervoer van de overheid .Het vergt dus veel van de roostermakers om de studenten te spreiden. Het is een enorme logistieke puzzel”
Nog niet alle studenten kunnen weer naar de hogeschool komen. Internationale studenten verblijven nog veelal in hun thuisland. Ook bepaalde stages in de zorg kunnen bijvoorbeeld niet gecombineerd worden met fysieke lessen op de hogeschool omdat zij veel contactmomenten hebben met kwetsbare patiënten.
Kos merkt dat studenten er enorm aan toe zijn om weer fysiek onderwijs te krijgen. ,,We hebben vorig jaar toen we weer rustig aan gedeeltelijk open mochten voorrang gegeven aan eerstejaars en tweedejaars studenten. Ook hebben we tijdens de lockdown veel extra aandacht besteed aan het studentenwelzijn. Er zijn buddygroepen gestart met ouderejaars studenten die de eerstejaars hebben begeleid. Ze hebben bijvoorbeeld afgesproken om via Teams met elkaar te lunchen. We hebben ook extra psychologen in dienst genomen om jongeren die mentaal lijden onder de lockdown te kunnen ondersteunen. Het vervelende is dat we dat lijden niet weg konden nemen door de scholen weer te heropenen.”
Gratis zelftesten
Alle studenten en medewerkers kunnen straks gebruik maken van gratis zelftesten. Deze worden door het ministerie van OCW vergoed en kunnen straks via een landelijke website worden besteld. ,,Iedereen kan daardoor thuis voorafgaand aan een fysieke lesdag een zelftest doen. Uiteraard moet je bij klachten of een positieve uitslag naar de GGD en vervolgens thuis in quarantaine blijven. Wij kunnen studenten en medewerkers wettelijk gezien niet verplichten om zich te testen of te vaccineren. Wel gaan we hen nadrukkelijk aanmoedigen om dit wel te doen. Dat is wel zo sociaal: hoe meer mensen zich vaccineren hoe eerder we weer volledig open mogen.”
De gebouwen waren na eerste lockdown al ingericht op veilig werken. Van looppaden om de 1,5 meter afstand te garanderen tot dichte kantines en desinfectiezuilen. ,,Op elke ruimte staat hoeveel mensen er in mogen. Heel gezellig lijkt het niet, maar het is wel weer fijn dat mensen elkaar toch weer kunnen spreken en zien en we weer lessen in onze gebouwen kunnen bieden.”
Het bestuur hoopt voorzichtig op een volledige openstelling na de zomervakantie. ,,Dit hangt helemaal af van de mate waarin er gevaccineerd wordt. We krijgen dan hopelijk ook de ruimte om volledig te kunnen draaien. Na de eerste lockdown konden we binnen vier dagen over op een volledig lesprogramma online. We hopen dat een volledige heropening net zo soepel verloopt en dat we weer net zo snel fysiek kunnen opschalen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMCOLUMN
MS-patiënten en hun arts moeten kunnen kiezen
Stel nou dat u enorme koppijn heeft. Barstende, bonkende ellende in de bovenkamer. Ik heb voor u een paracetamolletje en een glaasje water. Dé oplossing. Maar ik geef het u niet. Want voor hetzelfde geldt krijgt u een maagzweer. Of bent u allergisch voor de bestanddelen. Bovendien kost een pilletje pegels en dat wil ik liever niet uitgeven aan u. -
PREMIUM
Zwols megaproces tegen drugsbende in ban van Skyrel
Zorgen onrechtmatigheden bij het kraken van versleutelde berichten van criminelen voor nog grotere vertraging (of erger) bij een megaproces tegen een drugsbende uit Oost-Nederland? Advocaten die de verdachten bijstaan in deze zaak denken van wel en vroegen daar vandaag nadrukkelijk aandacht voor in de rechtbank van Zwolle. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUM
Jaar respijt voor Kinderopvang Klarenbeek op terrein te sluiten basisschool; in elk geval tot zomer 2024
Kinderopvang Klarenbeek mag in elk geval tot 31 juli 2024 gebruik blijven maken van het gebouw op het terrein van basisschool de Dalk in Klarenbeek. Die toezegging doet het Apeldoornse college aan eigenaresse Gerscha Gerritse. ,,Ik ben dankbaar dat ik iets meer lucht heb, maar tegelijkertijd betreur ik het dat er nog altijd geen zicht is op een vervangende locatie.”
-
Özcan Akyol zendt weer uit vanuit Deventer na tijdelijke verhuizing wegens bedreigingen
Programmamaker Özcan Akyol maakt zijn radioprogramma Onze Man In Deventer weer vanuit zijn woonplaats Deventer. Dat meldde Akyol zondag in de uitzending op NPO Radio 1. ,,Ja ja, we zijn weer in Deventer, gelukkig’’, aldus de presentator. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUMmet video43
We leven in een nat land, maar hebben tóch extreme droogte: hoe kan dat? ‘De oplossing is pijnlijk voor boeren’
Nederland is een van de grootste delta’s van Europa en dagelijks stromen er miljarden liters rivierwater ons land binnen. Hoe kan het dat we dan tóch al jaren een extreem droogteprobleem hebben? Ecohydroloog Flip Witte, dé ‘droogteprofessor’ van Nederland, weet het antwoord. ,,Boeren klagen over droogte, maar zijn zelf de grootste boosdoener.”