Volledig scherm
De Dierenbescherming haalt verwaarloosde honden op bij een fokker in Lettele. © Dierenbescherming

Hondenfokker Lettele krijgt taakstraf en mag voorlopig geen dieren houden

videoHondenfokker Jos W. S. uit Lettele is door de rechtbank veroordeeld voor het verwaarlozen van tientallen honden. De fokker kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden, met een proeftijd van 3 jaar en een taakstraf van 180 uur opgelegd. 

Tijdens de proeftijd mag de 54-jarige man bovendien bedrijfsmatig geen dieren houden. Daarnaast legt de rechtbank zijn onderneming voor 1 jaar stil. Met deze straf wil de rechtbank voorkomen dat de man in de toekomst nog eens in de fout gaat als hij dieren houdt.

Volgens de rechtbank was er sprake van een slecht gerund bedrijf, waarin tientallen honden onder erbarmelijke omstandigheden hebben geleefd. Zo konden niet alle honden bij het water komen en waren de verblijven sterk vervuild. Zo was er een hond met fysieke klachten die niet de nodige onmiddellijke zorg kreeg. Veel honden waren angstig en gestrest. Daarnaast voldeed zijn bedrijf niet aan de wettelijke eisen waaraan de inrichting moest voldoen.

De beelden die de diereninspectie vrijgaf na de controle in februari bij W.S. zorgden voor een schokgolf onder dierenliefhebbers. Op de beelden zijn smerige verblijven te zien en honden die er ogenschijnlijk slecht aan toe zijn. Ook op W.S. zelf had de video impact, zo vertelde hij twee weken geleden tegenover de rechter. Volgens hem gaven de nare beelden een totaal verkeerd beeld van zijn bedrijf - Animal House, dat door anderen werd omgedoopt tot House of Horror – en waren het bovendien de inspecteurs die hardhandig met de dieren omgingen. En niet hijzelf.

Controles

Bij een controle in 2018 constateerde de inspectie al overtredingen. De verblijven waren smerig en de administratie was niet op orde. De hondenfokker kreeg een tik op de vingers.  Bij de controle van afgelopen februari nam de inspectie 100 honden in beslag, waarvan er 21 euthanasie hebben gekregen, omdat ze er zo slecht aan toe waren.

Bekijk hier een reportage van de zitting halverwege september.

Bekijk hier beelden van de dierenbescherming bij de inval in Lettele.

Volledig scherm
In Lettele werden honderd honden in beslag genomen. © Dierenbescherming

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer